Današ počeo upis i traje do 24. avgusta

Svi učenici koji su završili deveti razred od danas će moći da se upute ka srednjim školama da se prijave za upis.

Konkurs za prijem srednjoškolaca ostaće otvoren do petka, dok će rezultati biti objavljeni 24. avgusta.

Nakon otkazivanja Testa postignuća, upis u deseti razred ove godine izvršit će se samo na temelju prosječne ocjene koju su učenici pokazali od šestog do devetog razreda.

Na osnovu odluke Ministarstva prosvjete, za upis učenika u 10. razred u gimnazije i strukovne škole mogu se prijaviti kandidati koji su završili obavezno obrazovanje i nisu stariji od 17 godina.

Da bi bio primljen u srednju školu učenik mora ispunjavati određene kriterije, kao što su prosječna ocjena svih predmeta od šestog do devetog razreda koja će se ocjenjivati sa 60 bodova i prosječna ocjena iz prioritetnih predmeta, koja će biti vrednovana sa 40 bodova.

U međuvremenu, za gimnazije i medicinske škole kriterij prioritetnih predmeta je da je prosjek tih predmeta 4.00 i više.

Predsjedavajući opštinskih direktorijata obrazovanja Besim Avdimetaj rekao je da su škole odradile neophodne pripreme za upis učenika i da očekuje da će sve proteći bez problema.

Izazov ove godine će, prema njegovim riječima, biti činjenica da će se upis obaviti bez Testa postignuća, samo na osnovu uspjeha, ali dodaje da je vodič koji je objavilo minostarstvo precizirao ove procedure i olakšao im rad.

Konkurs će otvoriti opštinski direktorijati, dok će Ministarstvo prosvjete nadgledati proces upisa i prijema.

Dokument Ministarstva obrazovanja utvrdio je da se u školama u kojima se ne popuni broj učenika prijava može nastaviti do 26. avgusta, a rezultati će biti objavljeni 28. avgusta.

Prema podacima Ministarstva, ove godine je ukupno 26.261 učenik završio deveti razred.

Iako je za ovu generaciju prije poništen Test postignuća, takva se stvar neće dogoditi s Maturskim testom 12. razreda, jer je Ministarstvo odlučilo da se održi 29. avgusta.

Izvor: Koha/Kosovainfo/info-ks.net