Sastanak 2. septembra u Bijeloj kući

Lider Pokreta Samoopredeljenje Albin Kurti poručio je sinoć da je najava specijalnog izaslanika Richarda Grenela o susretu predstavnika Kosova i Srbije 2. septembra u Bijeloj kući, samo dva mjeseca prije izbora u SAD, zabrinjavajuća.

Kurti je u objavi na Twitter nalogu pojasnio svoje viđenje. Prema njegovim riječima, prvi problem je nedostatak kredibiliteta i transparentnosti.

"Ideja o 'razmjeni teritorija' negirana je dosljedno, ali je potvrđeno da je istinita od strane savjetnika za nacionalnu bezbjednost Johna Boltona, koji je rekao da je ta ideja došla od oba predsjednika (Thaçija i Vučića). To je štetilo povjerenju u proces", naveo je Kurti.

Prema riječima bivšeg premijera i lidera najjače opozicione stranke na Kosovu, drugi razlog zabrinutosti je nepoznavanje problema.

"Kosovo je nezavisna i suverena zemlja koja nije u sukobu da bi joj trebao mirovni sporazum, niti ima nerešen status koji zahtjeva pregovore. To su lažni izgovori", dodao je Kurti.

Kurti je naveo da je treći razlog za zabrinutost vrijeme i posvećenost.

"Dogovor o normalizaciji odnosa sa Srbijom zahtjeva rješavanje svih otvorenih pitanja, dakle to je dugotrajan proces. Sa predsjedničkim izborima u novembru jasno je da se ne radi o sadržaju sporazuma, već o potpisu na kraju", ocjenio je Kurti.

Lider Samoopredjeljenja je poručio da Kosovo i Srbija moraju da normalizuju odnose, ali uz ocjenu da se to može dogoditi kroz dobro pripremljen dijalog.

"Veza i odanost Kosova sa SAD i dalje je neprekinuta, ali forsiranje loših dogovora radi političke kampanje je pogrešno", zaključio je Kurti.

Speicijalni izaslanik predsjednika SAD Donalda Trumpa za dijalog Richard Grenell najavio je novi sastanak predstavnika Kosova i Srbije, a svoje prisustvo su potvrdili i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdullah Hoti, koji su napomenuli da će se u Vašingtonu 2. septembra, prije svega, razgovarati o ekonomskim pitanjima.

U Vašitgtonu će lidere Kosova i Srbije u Bijeloj kući cdočekati Grenell i savetnik za nacionalnu bezbjednosti predsjednika Trampa Robert O'Brian.

Izvor: Kosovo Online