Podjeljena mišljenja

Zahtjev Organizacije ratnih veterana OVK da se izmjeni Zakon o Specijalnom sudu nije sigurno da će se razmatrati u Skupštini Kosova, prenosi Koha.

Organizacija ratnih veterana OVK zatražila je od parlamentarnih grupa da izmjenama tog zakona Specijalni sud istraži sve zločine koji su se dogodili na Kosovu.

Poslanici Skupštine Kosova su, međutim, podjeljeni u vezi sa podrškom tom zahtjevu.

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Fetah Rudi izjavio je za Radio Slobodna Evropa da neće podržati taj zahtjev veterana.

Bivši vojnik OVK je istakao da Specijalni sud nije osnovan da osudi rat OVK. Prema njegovim riječima, treba kažnjavati samo one koji su ubijali nevine ljude.

"Neće ga podržati poslanici, neće biti procesuiran u skupštini kada se zna da su taj sud formirali poslanici Skupštine Kosova za zločine počinjene tokom i poslije rata. Taj sud nije formiran da osudi rat OVK, jer se zna da je rat bio čist", naveo je Rudi.
Prema njegovim riječima, Specijalni sud je osnovan za ratna i poslijeratna ubistva i trebalo bi da ih razjasni, jer, UNMIK i Euleks i kosovki pravosudni sistem nisu uspjeli iako su imali dovoljno argumenata.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Rasim Selmanaj, međutim, ima potpuno drugačije mišljenje. Selamanaj je istakao da će taj zahtjev podržati stranka bivšeg premijera Ramusha Haradinaja.

"Zahtjev za istragom svih zločina, posebno onih koje je Srbija učinila na Kosovu, je fer i prirodna inicijativa. Vjerujem da je za Alijansu svaka inicijativa koja ima veze sa tom promenom prihvatljiva i podržavamo je", poručio je Selmanaj.

Dvije najveće opozicione stranke na Kosovu, Pokret Samoopredjeljenje i Demokratska partija Kosova, odbile su da daju komentar po tom pitanju.

Vođe Organizacije ratnih veterana OVK više puta su taj sud nazivali "rasističkim i jednostranim", jer prema njihovim navodima, neće istražiti srpske zločine na Kosovu, podsjeća Koha.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore