Predsjednica Sindikata policije

Na Kosovu su do sada preminula četiri policajca od koronavirusa, dok je oko 200 pripadnika policije trenutno inficirano novim virusom.

Predsjednica Sindikata policije Valbona Kamberi Hoxha u intervjuu za "Zeri" kaže da pripadnici policije uprkos velikoj posvećenosti i dugom radnom vremenu, čak nisu u mogućnosti ni da uzmu slobodan dan zbog situacije sa koronavirusom.

“Već peti mjesec za redom policija ulazi u produženi raspored od 12 sati, i to nije samo mentalni teret, već i fizički umor, jer svi pripadnici policije koji su angažovani od marta sa ovim rasporedom nisu imali priliku da se posvete svojim porodicama", rekla je Kamberi Hoxha.

Kako kaže, policijski sindikat se obratio Vladi Kosova za pomoć jer, kako navodi, ako je tako nešto učinjeno za zdravstvene radnike i ljekare, zašto ne bi isto uradili i za policiju.

“Do prije nedjelju dana imali smo 4.000 policajaca koji su bili po 12 sati u pratnji zdravstvene inspekcije, ali i na drugim zadacima. Zatražili smo hitno rješenje ovog problema, tražeći 300 eura i za pripadnike policije, a zatim i za izdavanje naknada za hranu, ali još uvijek ne znamo da li će vlada sve realizovati ili ne, o tome još nemamo informacija”, napomenula je Kamberi Hoxha.

Dodaje da se nada da će ti zahtjevi biti prihvaćeni.

“Iako su ovo veoma vitalni i hitni zahtjevi, imamo malu nadu da će biti realizovano, međutim, ako se to ne dogodi, preduzećemo mnogo radikalnije mjere i vjerovatno ćemo ići do kraja i na proteste. Iako imamo mnogo zahtjeva, ova dva su hitna. Policija je uvijek na prvoj liniji fronta, pored zdravstvenih radnika, te se nadamo pozitivnom odgovoru Vlade Kosova”, rekla je Kamberi Hoxha.

Podsjetila je i da je policija jedina u regionu i svijetu koja nema pravo na zdravstveno osiguranje.

“Naša misija je uvijek bila da damo prioritet zdravlju naših pripadnika. Zdravstveno osiguranje za policajce je izgleda, neka vrsta tabua već 10 godina. Po tom pitanju smo se obraćali svima koji su bili na vlasti, ali, eto do sada nikada nije taj zahtjev realizovan i to je veoma ozbiljan problem, pored nedostatka zakona o prijevremenom penzionisanju policijskih službenika”, ocjenjuje Kamberi Hoxha.

Kada je riječ o poštovanju preventivnih mjera za suzbijanje koronavirusa, Kamberi Hoxha kaže da je policija tokom svojih kontrola nailazila na određene poteškoće.

“Policiju Kosova prate zdravstveni inspektori koji u stvari imaju obavezu da se brinu i kontrolišu građane koji ne poštuju preporučene mjere, prije svega održavanje socijalne distance i nošenja zaštitnih maski. Policija je nailazila na poteškoće, ali da budemo iskreni ponekad je takođe teško kažnjavati svoje ljude. Uvijek smo vodili računa da prvo upozorimo, pa tek onda i da pišemo kazne, koje su veliki finansijski udar na džep građana. Do sada nije bilo većih sukoba”, rekla je Kamberi Hoxha.

Kako je napomenula, mnogi građani izgleda da nisu obavješteni o tome da postoje jasni propisi po kojima se sprovodi kažnjavanje za nepoštovanje mjera.

“Građani vjerovatno nisu obavješteni, ali postoji pravilo i odluka kojom se te odluke donose. I ja sam ove nedjelje učestvovala u izradi Nacrta zakona o pandemiji, a i tu postoji poseban dio o izricanju kaznenih mjera”, zaključila je Kamberi Hoxha.

Izvor: Kosovo Online/Zeri