Država treba da pokrije troškove testiranja

Nekoliko laboratorija u Prištini, koje su licencirane za serološke testove za koronavirus, počele su da rade, dok će se cijene kreću od 25 do 50 eura, u zavisnosti od broja testova za antitijela.

Cijene seroloških testova na Kosovu se razlikuju od laboratorije do laboratorije.

U zemljama regiona, cijene za serološko testiranje u nekim privatnim zdravstvenim ustanovama kreću se od 17 do 32 eura. U Albaniji serološko testiranje košta 32 eura. U Srbiji je 17 eura, a u Crnoj Gori-od 17 do 22 eura. U Sjevernoj Makedoniji, serološko testiranje košta između 20 i 45 eura.

Serološki testovi su testovi koji mogu potvrditi da li je osoba imala koronavirus i da vrši se preko uzoraka krvi.

Kaqaniku: Država je trebalo da pokrije troškove testiranja

Prema riječima rukovodioca nevladine organizacije "Potrošač" Selatina Kaqanikua, cijene serološkog testiranja su visoke.

Kaqaniku je rekao za Radio Slobodna Evropa da bi državni organi trebalo da pokriju troškove testiranja građana kroz rezervni fond.

"Građanin, potrošač, poreski obveznik ne bi trebalo da bude opterećen još jednim teretom, to su troškovi. Ne mislimo da bi to trebalo da bude opterećujuće za građanina. Oni koji su formulisali ovu odluku (o licenciranju privatnih laboratorija) vjerovatno su razmišljali o tome da imaju rezervni fond za podršku građanima i koji bi pokrio naše troškove, ali takav fond ne postoji. Sve nas sa niskim primanjima, obavezuju da plaćamo za ove usluge. Nije dobro, to je nezdravo", kaže on.

U međuvremenu, dvije kosovske licencirane zdravstvene ustanove za testiranje PCR metodom i serološkim testovima na koronavirus tek treba da započnu ove testove i ne znaju kolike će biti cijene.

Laboratorije koje su licencirane za izvođenje testova su klinička medicinska laboratorija “UBT” u Lipljanu i klinička mikrobiološka laboratorija “Medical & Laboratory Services” u Prištini.

PCR test određuje da li je virus aktivan analizom brisa iz nosa i grla.

U medicinskoj laboratoriji za kliničku mikrobiologiju, “Medical & Laboratory Services” u Prištini kažu da će uskoro početi sa PCR testiranjem dok čekaju materijal koji će omogućiti vršenje ovog testa.

Ova laboratorija kaže da još nije poznato koliko će koštati PCR i serološki testovi.

I klinička medicinska laboratorija “UBT” u Lipljanu nije odredila cijene.

Edmond Hajrizi, vlasnik kliničke medicinske laboratorije “UBT” u Lipljanu, izjavio je za Radio Slobodna Evropa da će započeti testiranje sljedeće nedjelje.

"Sada postoji infrastruktura. Moramo da se snabdjemo sa materijalom koji omogućava postupak testiranja, jer ne možete da se snabdjete bez prava, a kada ga dobijemo, počećemo sa sprovođenjem testova. Imamo kontakte sa dobavljačem, imamo sporazume i mislim da možemo početi uskoro, sljedeće nedjelje. Materijale ćemo dobiti iz Njemačke", rekao je Hajrizi.

Hajrizi je dodao da bi tokom dana mogli da rade do 200 testova PCR metodom, dok su serološki testovi, zahvaljujući bržoj proceduri, rekao je on, moći da rade više testova.

On je rekao da će testovi za COVID-19 koji će se vršiti u ovoj laboratoriji biti u skladu sa standardizovanom metodologijom, a ovi testovi koji se sprovode u ovoj laboratoriji bi trebalo da budu prihvaćeni od svih država na svijetu.

U međuvremenu, ministar zdravlja Kosova Armend Zemaj je na sastanku sa direktorom Agencije za zaštitu konkurencije Valonom Prestreshijem pozvao privatne laboratorije da odrede korektne cijene testova.

Zemaj je pozvao Agenciju za zaštitu konkurencije da nadgleda ponašanje ovih institucija u vezi sa određivanjem cijena za usluge testiranja i onemogući stvaranje monopola.

Ministarstvo zdravlja je u ponedeljak licenciralo 29 zdravstvenih instituicja za obavljanje testova na COVID-19. Međutim, ministarstvo je upozorilo da će ove institucije od 11. avgusta, biti kontrolisane od strane zdravstvene inspekcije kako bi se provjerilo da li ispunjavaju uslove za testiranje.

Izvor: RTK, RTK2