A cijene se kreću od 25 do 50 eura

Lider nevladine organizacije "Potrošač" Selatin Kaqaniku smatra cijene nekih privatnih laboratorija na Kosovu za serološka ispitivanja koronavirusa visoke u odnosu na nivo životnog standarda, prenosi RTK.

Neke privatne laboratorije na Kosovu počele su da vrše ove testove, a cijene se kreću od 25 do 50 eura.

U izjavi za Radio Slobodnu Evropu Kaqaniku kaže da su cijene laboratorija za serološka ispitivanja visoke u odnosu na životni standard građana Kosova.

"Građanin, potrošač, poreski obveznik ne treba da se opterećuje, to je trošak. Smatramo da to opterećenje nije trebalo nametati. Oni koji su formulisali ovu odluku (za licenciranje privatnih laboratorija) vjerovatno su mislili da postoji rezervni fond za podršku građana iz kog bi se pokrili ti troškovi, ali takvog fonda nema. Svi mi sa niskim platama prisiljeni smo da plaćamo ove usluge. To nije dobro“, ocjenio je on.

Cijene za serološka testiranja na Kosovu variraju od laboratorije do laboratorije.

U regionu cijene seroloških testiranja u pojedinim privatnim zdravstvenim ustanovama kreću se od 17 do 32 eura.

U Albaniji serološka ispitivanja koštaju 32 eura, u Srbiji 17 eura, dok je u Crnoj Gori od 17 do 22 eura.

U Sjevernoj Makedoniji serološka testiranja koštaju od 20 do 45 eura.

Serološki testovi su oni na osnovu kojih se može utvrditi da li je osoba imala koronavirus i da li ima antitela.

U ponedjeljak 10. avgusta Ministarstvo zdravlja dalo je dozvolu za 29 privatnih laboratorija za obavljanje seroloških ispitivanja i PCR metodom.

Očekuje se da će PCR testiranje početi sljedeće nedjelje, jer su dvije laboratorije koje su već licencirane za obavljanje ove vrste testiranja navele da čekaju materijale za obavljanje testa.

Izvor: Kosovo Online/RTK1