Ne prihvatam političke posljedice

Lider Alijanse za budućnost Kosova (AAK) Ramush Haradinaj nastavio je da izražava nezadovoljstvo premijerom Kosova Avdullahom Hotijem u vezi sa dijalogom u Briselu.

Haradinaj je ocjenio da je Hoti spustio nivo pregovora slanjem koordinatora koji će predstavljati Kosovo, prenosi Gazeta Express.

"Kažem ovom premijeru i mojim kolegama iz LDK da su svijesno ili nesvjesno ušli u kliše i spustili nivo dijaloga još niže nego u vrijeme Thaçija i Mogherini. Dijalog je bio na nivou donositelja odluka predsjednika Trumpa, predsjednika Macrona i kancelarke Merkel", rekao je Haradinaj za RTV 21.

Lider AAK je savjetovao Hotija da preduzme korake unazad u vezi sa dijalogom između Kosova i Srbije.

"Napravite nekoliko koraka unazad. Ne dozvolite im da vam kažu da je to dijalog. Ovo nije dijalog. Dijalog je kada za pregovaračkim stolom o ovoj temi sjede Hoti, Macron, Merkel, ali i Trump ili njegov izaslanik. Ne treba nam dijalog gdje naši ljudi lutaju gore-dole", poručio je Haradinaj.

Prema njegovim riječima, AAK nema namjeru da vodi dijalog, ali neće biti dio dijaloga u ovim okolnostima.

"Prihvatamo da dijalog pripada premijeru, ali Alijansa odbija da postane učesnik u preusmjeravanju dijaloga sa političkih donosioca odluka ka Lajčaku i Hyseniju. LDK je prihvatio to. To je za mene problem i ne stojim iza toga. Ne prihvatam političke posljedice o ovoj temi. Neka oni snose posljedice ovog tehničkog dijaloga", poručio je Haradinaj.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express