Šteti kredibilitetu Suda i svrsi i misiji OVK

Skoro dva mjeseca nakon što je Specijalno tužilaštvo objavilo optužnicu protiv predsjednika Hashima Thaçija i lidera PDK Kadrija Veselija, regovala je saopštenjem i Islamska zajednica Kosova, nazvavši objavu međunarodnih tužilaca političkom akcijom koja šteti kredibilitetu Suda i svrsi i misiji OVK, prenosi Gazeta Express.

"Napadanje vrijednosti OVK vrši se u ime pravde nepravednim postupcima i protivno načelima i praksama međunarodne pravde. Pokušaj kriminalizacije pravednog rata OVK je pokušaj izjednačavanja zločinaca sa žrtvom", navodi se u saopštenju IZK.

Dodaje se da ta akcija Specijalnog tužilaštva predstavlja kršenje ljudskih prava, osnovne principe pravde i pretpostavku nevinosti.

"Mi, kao i cio narod, smatramo OVK najvećom i najuspješnijom vrijednošću u novijoj historiji našeg naroda, koju čuvamo sa velikim ponosom. Još jednom ponavljamo da je odbrambeni rat OVK, koji je vođen u saradnji s međunarodnom zajednicom, bio pravedan i da će tako ostati zauvijek", navodi se u saopštenju.

Specijalno tužilaštvo objavilo je 24. juna protiv predsjednika Hashima Thaçija i lidera PDK Kadrija Veselija optužnicu u kojioj se navodi da su Thaçi i Veseli osumnjičeni da su odgovorni za ubistvo 100 ljudi.

Kako je tom prilikom navedeno, sudija za prethodni postupak preispituje optužnicu, nakon čega će odlučiti da li će biti potvrđena, navodi Gazeta Express.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express