Ministar zdravlja Armend Zemaj najavio je sinoć mogućnost uvođenja novih mjera u borbi protiv koronavirusa među kojima bi se moglo naći i, kako je rekao, „kontrolisano“ ograničenje kretanja, prenosi Gazeta Express.

„Ne isključujem ograničenje kretanja u cilju veće kontrole nad virusom, kako bismo bili spremni u septembru za sezonski grip. Ovo je procjena, može se desiti da se ograniči kretanje, a da ne našteti organizacionom dijelu života, ali to zatvaranje osigurava da imamo pandemiju pod kontrolom, tako da u septembru budemo spremni”, rekao je Zemaj.

Sa druge strane, poručuje da ukoliko se takva mjera uvede, da se ona neće primjenjivati u istom obliku kako je to bilo u martu mjesecu, već da će biti „kontrolisano ograničenje kretanja“.

„Ograničeno kretanje ne kao u martu, već kontrolisano i dobro vođeno organizovanjem života na taj način što ćemo se više usredsrediti na sprovođenje mjera”, istakao je i dodao da se prije septembra može očekivati kretanje građana po određenom rasporedu.

U gostovanju na T7 Zemaj je sinoć poručio da je za što bolju borbu protiv koronavirusa neophodna potpuna primjena mjera.

Podsjetimo, vlada predvođena Albinom Kurtijem, odlučila je još 23. marta da uvede ograničenje kretanja građana i vozila u dva vremenska intervala, od 10 do 16 i od 20 do 6 ujutro. Potom je 27. marta na zahtjev Ministarstva zdravlja, a zbog primjećenih gužvi, vlada promjenila vremenski interval zabrane kretanja – od 17 do 6 sati ujutro. Već sredinom aprila stupile su na snagu nove mjere, na osnovu kojih je predviđeno kretanje u intervalima, na osnovu pretposljednjeg broja lične karte, dok je potom došlo do relaksacije mjera.

Nakon povećanog broja novoinficiranih koronavirusom nova vlada odlučila se za uvođenje novih mjera, dok je posljednji set donet 28. jula, kojima je, između ostalog, zabranjeno održavanje javnih okupljanja više od pet lica, prisustvovanje vjerskim obredima, održavanje porodičnih proslava, kao kretanja građana u periodu od 22:30 do 05:00 u 13 opština na Kosovu. Zabranjene su rekreativne, kulturne i sportske aktivnosti i ograničeno kretanje osoba starijih od 65 godina i hroničnih bolesnika u prijepodnevnom i popodnevnom terminu.

Izvor: KoSSev/Gazeta Express