Vlada uplatila oko tri miliona eura od novca poreskih obveznika

Privatni izvršitelj koji zastupa firmu "Dardafon.net", poznatiju kao "Z mobile", naložio je privatnoj Raiffeisen Banci da u periodu od 60 minuta sa računa Telekoma Kosova izvrši naplatu glavnice duga, piše Koha.

Izvršitelj je takođe naložio da se izvrši naplata zakonske zatezne kamate, troškovi postupka izvršenja, troškovi spora, kao i troškovi efikasnog sprovođenja od strane Kancelarije izvršitelja.

Ukupno taj dug iznosi 26.789.532 eura, od čega je iznos od 24.684.003 eura na ime glavnog duga, iznos od 2.150 eura na ime troškova spora, iznos od 871,40 eura na ime troškova izvršnog postupka, iznos od  374.001 eura na ime efikasnosti za sprovođenje izvršenja i iznos od 1.728.506 eura na ime zakonskih kamata.

"Na prijedlog povjerioca za odobravanje izvršenja preko Kancelarije privatnog izvršitelja, ovoj kancelariji je predloženo da se izvršenje sprovede sredstvima dužnika na bankovnim računima", navodi se saopštenju Kancelarije privatnog izvršitelja.

Međutim, u odgovoru za Kohu iz kompanije Telekom Kosovo kažu da to znači kolaps preduzeća. Prema njihovim navodima, tim nalogom su im ugašeni svi računi.

"Pitanje je dana kada ćemo prekinuti pružanje svih usluga. Obavjestićemo akcionara i resorno ministarstvo da vidimo šta možemo da učinimo. Pokušaćemo da nađemo rješenje. Uskoro ćemo izaći sa saopštenjem za javnost", isitče se u odgovoru Telekoma Kosova.

Kako se navodi, na računu Telekoma Kosova bilo je oko tri miliona eura koje je vlada uplatila toj kompaniji tokom pandemije.

Unija nezavisnih sindikata pošte i telekomunikacija, u međuvremenu, najavila je protest u četvrtak ispred zgrade Vlade Kosova u 13 časova. Taj protest je sazvan za slučaj da se ne nađe rješenje u vezi sa deblokiranjem računa Telekoma Kosova.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore