Apel upućen svima

Prema sinoćnim podacima Nacionalnog institute za javno zdravlje Kosova potvrđeno je još 29 slučajeva korona virusa, dok je jedna osoba izliječena. 13 novoinficiranih je iz Prištine, 8 iz Obilića, dvije iz Vučitrna i po jedna osoba iz Vitine, Prizrena, Istoka, Lipljana, Kosova Polja i Orahovca. Jedan pacijent se oporavio, pa je ukupan broj oporavljenih na Kosovu 913. Na sjeveru Kosova i u posljednja 24 sata nema novozaraženih. Od početka pandemijske krize na Kosovu je od posljedica koronavirusa preminula 31 osoba.

Nacionalni institut za javno zdravlje upozorava da zbog nepoštovanja propisanih mjera može doći do formiranja novih žarišta.

“Apelujemo na građane, preduzeća, kafeterije da strogo poštuju fizičku distancu, koriste zaštitne maske, vrše dezinfeciju i redovno provjetravaju prostorijajer će na taj način spriječiti eventualno širenje  infekcije”, navodi se u saopštenju Instituta.

Govoreći za Jutarnji program RTK2 i mikrobiolog Lul Raka je ukazao na značaj prevencije u spriječavanju širenja korona virusa.

„Prevencija treba da se primjenjuje svuda i na svakom radnom mjestu. Distanca treba da bude svuda pa i u svakoj radnoj zajednici, jer mnogo puta do sada se desilo da se infekcija širila tokom pauze za kafu ili tokom pauze za ručak zato što kolege nisu držale distancu. I baš zbog svega toga preventivne mjere treba da se primjenjuju svuda - i na radnom mjestu i u kafićima ili restoranima. Ako se ne pridržavamo mjera, može doći do naglog skoka u broju zaraženih, kao što se, na primjer, desilo u Makedoniji“, upozorio je mikrobiolog Lul Raka.

Epidemiolog Aleksandar Antonijević je za RTK2 rekao da je epidemiološka situacija na Sjeveru Kosova stabilna i najavio da će od ponedjeljka u svim domovima zdravlja na sjeveru i jugu Kosova početi brzo testiranje na Kovid-19.

“Radi se atestiranje i testiranje svakog dana, i danima nemamo novooboljelih što je sjajna vijest. Još jednog aktivnog pacijenta imamo kod nas na infektivnoj klinici tako da uskoro očekujemo da i njega ponovo testiramo i da i on bude otpušten kući. Situacija je za sada sjajna. Kada je krenulo popuštanje mjera malo je bilo straha da sve to što je bilo do sada ne pokvarimo ali podaci govore suprotno i kažem još jednom da smo zadovoljni svi koji smo uključeni u radu i borbi protiv Kovida-19”, rekao je doktor Aleksandar Antonijević.

Vršilac dužnosti izvršnog direktora Kosovske energetske korporacije Luigji Imeri je izjavio je da je stanje devet zaraženih radnika Kovidom-19 stabilno, objavio je Klan Kosova. Dobra vijest da je nakon testiranja oko 40 zaposlenih bilo negativno.

"Mi brinemo o njima i njihovim porodicama, oni su stabilno, ostaju kod svojih kuća u izolaciji. Pandemija je ušla u KEK, identifikovali smo osobu koja ima koronu i u saradnji sa Nacionalni institutom za javno zdravlje preduzeli sve neophodne mjere”, zaključio je Imeri.

Ambasada SAD je donirala Ministarstvu zdravlja Kosova profesionalnu zaštitnu opremu - hirurške maske, respiratore, zaštitnu odeću, vizire, rukavice različitih veličina, prekrivače, prenosi Indeks onlajn. Donacija je direktna podrška Ministarstvu zdravlja i zdravstvenom osoblju u borbi sa koronavirusom.

Ministarstvo zdravlja je izrazilo zahvalnost američkim vlastima na donaciji i podršci kosovskom zdravstvenom sistemu.

Bojan Tomić, RTK2