Politički analitičar

Politički analitičar Ramush Tahiri izjavio je da Pokret Samoopredjeljenje priprema taktiku i strategiju za naredni period i očekuje da uskoro počnu sa protestima kako bi osporili vladu Avdullaha Hotija. Tahiri u izjavi za Kosovo Onlajn podsjeća da Albin Kurti traži raspisivanje izbora i smatra da će Samoopredjeljenje nakon peticije koju je pokrenulo organizovati i proteste.

“Protesti ne mogu srušiti vladu i parlament, a vidjećemo kakva će biti masovnost. Prije masovnosti videćemo kakvi će biti argumenti jer ne može se reći da su masovni protesti i pravedni”, kaže Tahiri.

On ukazuje da Kosovo nikada nije imalo stabilnu vladu, iako su je nekada činile velike i jake koalicije.

“Tada smo imali razdor unutar koalicije, a ova vlada je prava jer je kompromisna, čini je više stranaka”, smatra Tahiri.

Tahiri ponavlja da Vlada Avdullaha Hotija ne može biti srušena zbog nezadovoljstva opozicionog Samoopredjeljenja ali napominje da ona nije stabilna jer je izabrana 61 glasom u Skupštini Kosova od 120 poslanika.

“Mi na Kosovu nikada nismo imali cjelokupni mandat od četri godine. Problem na Kosovu je da imamo tri velike političke partije, svaka nosi po četrvtinu glasova. Imamo sada Samoopredjeljenje, LDK i PDK, razlika je od 24 do 29 poslaničkih mjesta i teško je u ovim uslovima imati stabilnu vladu”, kaže Tahiri.

Vlada Avdullaha Hotija izabrana je 3. juna sa 61 glasom od ukupno 120 poslanika u Skupštini Kosova.

Jedna od prvih odluka Hotijeve Vlade bilo je ukidanje recipročnih mjera prema Srbiji čime se otvara put za nastavak dijaloga.

Lider Samoopredjeljenja i doskorašnji premijer Albin Kurti najavio je skup za 12. jun, kojim će se obilježiti 15 godina od osnivanja te stranke. Takođe je najavljena "Nedjelja pokreta“ u periodu od 10. do 17. juna.

Izvor: Kosovo Online