Novac stiga na poziv bivšeg premijera Kurtija

Dijaspora Kosova prikupila je više od 722.000 eura pomoći za vrijeme pandemije virusa kovid-19, prenosi Ekonomija Onlajn.

To je za RSE potvrdio generalni direktor Trezora Kosova Ahmet Ismaili, koji je naveo da ukupan iznos na namjenskom računu trezora iznosi 722.164,66 eura.

Pomoć dijaspore stigla je nakon poziva bivšeg premijera Kosova Albina Kurtija koji je iseljenicima uputio 12. aprila ove godine.

Mjesec dana nakon potvrđivanja prvih slučajeva kovid-19, Kurti je putem video poruke zatražio od iseljenika da finansijskim sredstvima pomognu vladi u borbi protiv bolesti.

Ministarka finansija i transfera u novoj vladi Kosova Hikmete Bajrami nije komentarisala koliko dugo će ovaj fond funkcionisati.

Prema riječima direktora organizacije "Qohu" Artona Demhasaja, poziv bivšeg premijera Kurtija dijaspori bio je besmislen, imajući u vidu doprinos koji dijaspora kontinuirano daje Kosovu.

"Oni stalno pružaju pomoć Kosovu. Oko milijardu eura svake godine dijaspora pošalje na različite načine", rekao je Demhasaj i dodao da se vlasti na Kosovu moraju boriti protiv pandemije svojim unutrašnjim potencijalom.

Prema podacima Agencije za statistiku procjenjuje se da više od 850 hiljada građana Kosova živi u inostranstvu.

Ekonomija Kosova i dalje je u velikoj mjeri zavisna od doznaka dijaspore iz raznih dijelova svjeta.

U 2019. godini vrijednost doznaka iz inostranstva iznosila je više od 800 miliona eura.

Pomoć dijaspore inače igra važnu ulogu u ekonomiji Kosova, jer podstiče ekonomski rast i daje dodatni prihod porodicama.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online