Odluka u roku od dvije nedjelje

Očekuje se da će u roku od dvije nedjelje Državno veće za kvalitet Kosovske agencije za akreditaciju doneti odluke o akreditaciji visokoškolskih ustanova na Kosovu, objavila je Koha.

Prema ovim navodima, prvo će se izvršiti institucionalna akreditacija, a zatim će se nastaviti studijski programi.

Za institucionalnu akreditaciju prijavilo se  je 14 fakulteta kojima su istekle akreditacije od čega pet javnih univerziteta i devet privatnih koledža.

Direktor Agencije za akreditaciju Naim Gashi rekao je da je proces ocjenjivanja visokoškolskih ustanova koje su se već prijavile završen i da čeka izvještaje stručnjaka. Prema njegovim riječima, Savjet će odlučiti o akreditaciji na osnovu procjena međunarodnih stručnjaka.

"Mislim da je veoma važan proces da smo u vremenima pandemije dostigli rekordno vrijeme za ocjenjivanje svih visokoškolskih ustanova, kojima je akreditacija istekla tokom ove godine, a odluke ćemo doneti 25 i 26. juna", rekao je Gashi.

Iako se postupak ocjenjivanja provodio na daljinu, saopšteno je da je sve urađeno prema standardima koje primjenjuju Agencija i ENKA, a od visokoškolskih ustanova nije bilo pritužbi.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore