Izliječeno još 35 osoba

Ministar zdravlja Arben Vitia putem posta na Facebooku potvrdio je da je danas na Kosovu s Covid-19 zabilježeno 17 novih slučajeva, čime je ukupan broj dostigao 780.

Također je podjelio i sjajnu vijest, rekavši da se danas oporavilo 35 osoba, čime se na nacionalnom nivou broj izliječenih popeo na 201, prenosi Koha.

"Današnji podaci pokazuju da se 35 osoba oporavilo i 17 pozitivnih slučajeva. Ovi rezultati su obećavajući, ali moramo obratiti pažnju na pravila kojih se moramo pridržavati. Međutim, danas smo izgubili još jednog sugrađana u bici sa COVID-19. Najiskrenije saučešće porodici", napisao je Vitia.

Međutim, naglašava da opasnost još nije prošla.

"Zato vas molim da se ni na koji način ne opuštate i idemo zajedno u ovu vanrednu bitku za nečije zdravlje i život", napisao je Vitia.

Inače, NIJZK potvrdio je da je danas, 27. aprila 2020., u Laboratoriju za molekularnu mikrobiologiju u NIJZK-om RT-PCR metodom, ukupno testirano 226 uzoraka uzetih iz Klinike za zarazne bolesti, praćenje poljskih kontakata i karantene u Studentski centar.

Pozitivni slučajevi su slučajevi kontakti: opština Prizren: 5 slučajeva (prema prebivalištu: 1 slučaj u Prizrenu, 1 slučaj u Zagradskoj Hoči, 1 slučaj u Piranu, 1 slučaj Arbani i 1 slučaj u Ljubiždi), opština Leposavić: 3 slučaja (prema prebivalištu: 2 slučaja Lešak i 1 slučaj Leposavić), opština Podujevo: 2 slučaja (prema prebivalištu: 1 slučaj Donja Lapaštica i 1 slučaj Podujevo) i 1 slučaj: Priština, Plav - Dragaš, Kotradić - Peć, Runjevo - Kačanik, Donja Retija - Orahovac, Suva Reka i Zvečan.

"Danas, 27. aprila 2020., izliječeno je trideset pet (35) pacijenata, na osnovu preporuka WHO gdje su dva uzorka negativna s najmanje jednim dnevnim vremenskim intervalom. Ukupan broj oporavka do danas iznosi dvjesto i jedan (201) slučaj”, navodi se u saopštenju.

Danas, 27. aprila 2020. godine, Klinika za zarazne bolesti prijavila je (1) slučaj smrti, 53-godišnjeg muškarca sa prebivalištem u Kotradiću, opština Peć, a potvrđeno je da je zaražen COVID-19 27.04.2020. godine. Pacijent je hospitaliziran u Klinici za zarazne bolesti 27.04.2020. u vrlo teškom stanju i drugim propratnim bolestima.

"Od 8. februara do 27. aprila 2020. u Laboratoriju za molekularnu mikrobiologiju NIJZK-a RT-PCR metodom testirano je 6.705 sumnjivih uzoraka na virus SARS-CoV-2, a ukupno sedamsto osamdeset (780) njih testirano je pozitivno, dok je ukupno dvadeset (22) slučajeva umrlo, a koji su imali i druge propratne bolesti", navodi se u saopštenju.