Obratiti se Savjetu Evrope i UN

Savjetnik predjednika Kosova Artan Behrami zatražilo je od Albanije da pozove Savjet Evrope zbog ratnih zločina na Kosovu i traži od Generalne skupštine UN da istraži neuspjeh Haškog tribunala.

Iz kabineta Thaçija reagovali su na ocjene bivšeg ministra spoljnih poslova Albanije Ditmira Bushatija koji je ocjenio kao neprihvatljivo proglašenje amnestije za ratne zločine.

"Ne bi trebalo da se otvara prostor za revizionističku politiku, bez obzira odakle dolaze ove sramotne izjave. Ratni zločini nisu oprostivi, već kažnjivi. Samo pravda može doneti potrebni mir i pomirenje između Kosova i Srbije", napisao je Bushati na Twitteru.

Kancelarija Hashima Thaçija reagovala je na te izjave. Savjetnik predsjednika Artan Behrami napisao je da na Kosovu nije uspjela međunarodna pravda.

On je poručio Bushatiju da Albanija ima oruđe da pozove Savjet Evrope da se bori protiv ratnih zločina i zatraži od Generalne skupštine Ujedinjenih nacija da ih istraži.

„Međunarodna pravda nije uspjela na Kosovu. Nesumnjivo. Albanija je imala i još uvijek ima instrumente da pozove Savjet Evrope zbog  ratnih zločina na Kosovu i traži od Generalne skupštine UN da istraži neuspjeh Haškog tribunala. To je godinama trebalo da bude prioritet, a može se učiniti još uvijek“, napisao je Behrami.

Savjetnik predsjednika kaže da Bushati bolje od svih poznaje politiku i historiju Savjeta Evrope i Ujedinjenih nacija.

Od njega je zatražio da preuzme glavnu ulogu i zahtjeva istragu zločina.

Dodao je da će ga Kosovo podržati, rekavši da neće biti amnestije, već pravde.

Izvor: Kosovo Online