Odlazeći ministar spoljnih poslova

Sastanak Savjeta bezbjednosti UN na kojem se predstavlja redovni izvještaj UNMIK-a o Kosovu, uslijed pandemije koronavirusa, održao se jučer virtuelnim putem. Sa kosovske strane izvjestio je ministar spoljnih poslova Glauk Konjufca, po prvi put, u odnosu na to da je do sada bila ambasadorka Vlora Çitaku.

Naveo je, kako javljaju mediji, neka od dostignuća Kurtijeve vlade, spomenuvši postupanje Kosova i tokom pandemije koronavirusa.

„6. oktobra 2019. održani su parlamentarni izbori koji su demonstrirali visok stepen demokratskog kapaciteta građana Kosova i pozitivno su ocjenjeni od strane međunarodnih posmatrača. Opozicija je pobjedila, a Albin Kurti proglašen je za premijera“, podsjetio je Konjufca na ishod izbora, u trenutku kada se očekuje da bi se već sljedeće nedjelje mogla formirati nova vlada mimo izbora i Kurtijeve volje, ali i volje Samoopredjeljenja, čiji je Konjufca i sam član.

Takođe je i odziv glasača u opštinama sa srpskom većinom bio veći u odnosu na ranije izbore, podsjetio je Konjufca, dodajući da je u Skupštini Kosova deset poslanika iz redova srpske zajednice, kao i pripadnika drugih manjinskih zajednica.

Među pozitivnim ocjenama dostignuća kratkog rada dosadašanje vlade, istakao je odgovorno postupanje u pandemiji koronavirusa.

„Prije nego što su se prvi slučajevi pojavili na Kosovu, vlada je preduzela mjere da spriječi širenje pandemije Covid-19. Kao rezultat brzog odgovora, broj zaraženih je relativno nizak, dok je broj smrtnih slučajeva najmanji u regionu“, kazao je, prenosi Klan Kosova.

U komentaru na izvještaj šefa UNMIK-a takođe je naglasio i da nije bilo međuetničkih sukoba.

„Kada pogledate izvještaj generalnog sekretara, nije bilo međuetničkih incidenata u posljednjih šest mjeseci.“

Upravo u tome vidi razlog da UNMIK okonča svoju misiju, s obzirom na period od prije 20 godina kada je usvojena rezolucija 1244.

„Rezolucija 1244 SB UN iz 1999. godine je usvojena u drugačijoj situaciji i njen cilj je bio da se riješi humanitarna katastrofa, da se prekine rat i da se raseljeni vrate svojim kućama i zaustavi etničko čišćenje koje se dogodilo na Kosovu kao projekat etničkog čišćenja od strane Srbije“, kazao je Konjufca, prenosi Beta.

Ocjenio je da su odnosi „Srbije i Kosova – teški“, ali da je vlada uvjerena da se mogu poboljšati samo putem iskrenog i ravnopravnog dijaloga.

„U cilju stvaranja takve situacije, naša vlada (Kosova) je 1. aprila odlučila da povuče taksu od sto odsto za robu iz Srbije i BiH. Istovremeno smo uspostavili postepene mjere reciprociteta kako bismo odgovorili na mnoge barijere koje je Srbija postavila za našu robu. Mi mislimo da za uspostavljanje normalnih odnosa sa Srbijom i regionom, Srbija treba da ukine netarifne trgovinske barijere i da prekine sa kampanjom protiv nezavisnosti zemlje“, kazao je Konjufca, prenosi Beta.

Naglasio je da je dijalog Beograda i Prištine o statusu i državnosti Kosova, istovremeno dok Dačić „vara“ da su to razgovori o statusu:

„Naš dijalog sa Srbijom nije dijalog o statusu i državnosti Kosova. Evropski zvaničnici i SAD nazivaju ga dijalogom za poboljšanje odnosa između dvije države, ali gospodin Dačić ide kod nekih država članica UN, varajući ih da je to dijalog o statusu“.

Konjufca je pozvao Ivicu Dačića da zaustavi kampanju odpriznavanja Kosova, ali i da prestane da finansira „paralelne strukture vlasti na Kosovu“.

U odnosu na obraćanje svog srpskog kolege o tome da Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova, te da se iz Beograda zahtjeva obustava lobiranja za priznanje Kosova, Konjufca navodi utisak koji je kao ministar spoljnih poslova stekao na sastancima Zapadnog Balkana na kojima su bili i predstavnici Srbije.

„Utisak koji sam stekao tokom tih sastanaka je da Srbija ne uspjeva da shvati jednu običnu činjenicu: da je Međunarodni sud pravde u Hagu 22. jula 2010. godine ocjenio da su zakonitost i legalnost proglašavanja nezavisnosti Kosova nepovratni. Taj sud je eksplicitno rekao da smatra da izjava o nezavisnosti Kosova koja je usvojena 17. februara 2008. godine, nije pogazila međunarodno pravo i zakone. Što prije Srbija to shvati, tim prije će biti koristi kako za Srbiju i Kosovo tako i za region. Većina zemalja je priznala nezavisnost Kosova, a ja vas pozivam da to priznate“, kazao je odlazeći šef kosovske diplomatije, prenosi Beta, odnosno TV Klan Kosova.

Podsjetio je i na proces kako se došlo do izjašnjenja o stavu međunarodnog suda:

„Kosovo nije bilo ono koje je na sudu pravde predstavilo pitanje naše nezavisnosti. Srbija je bila ta koja je postavila pitanje, odnosno pitanje Kosova. Licemjerno je zatražiti (mišljenje) suda, a zatim ne poštovati odgovor koji je dao“.

U istom obraćanju zatražio je od država članica da utiču na Srbiju, kako bi se pronašle hiljade nestalih Albanaca tokom posljednjeg rata i rasvjetlili zločini, odnosno izvršila hapšenja odgovornih srpskih snaga za, kako je kazao, silovanja u ratu.

Konjufca je spomenuo i pitanje nestalih, spomenuvši posebno jedno ime: Ukshin Hoti.

„Uhapsio ga je srpski režim iz političkih razloga. Zadržan je u zatvoru, a onog dana kada je trebalo da bude pušten, stražari su ga izveli iz ćelije i više nije viđen. Gdje je Ukshin Hoti? Bio je u rukama srpskih institucija. Gdje je Ukshin i hiljade drugih? Moramo da znamo gdje su svi ti ljudi“.

Konjufca je takođe pozvao međunarodnu zajednicu da utiče na Srbiju da pusti Nazira Mehmetaja iz srpskog zatvora, koji je uhapšen 3. januara.

Govoreći o silovanjima u ratu na Kosovu, Konjufca je kazao da je većina žena još uvijek u stanju straha i predrasuda i da nemaju snage da izađu u javnost, ali je spomenuo i one koje to jesu, poput Marte Tunaj, Vasvije Krasniqi Goodman i Shihrete Sylejmani.

„Većina napadača i silovatelja bili su srpska policija i vojnici. Oni moraju da budu uhapšeni i pravda mora da se zadovolji“, preneo je Klan Kosova Konjufcine riječi.