Vršilac dužnosti premijera Kosova

Vršilac dužnosti premijera Kosova Albin Kurti izjavio je danas da saradnja kosovskih institucija i javnog servisa treba da bude u službi borbe protiv koronavirusa.

Kako je saopštila kancelarija odlazećeg premijera, Kurti, koji je danas posjetio Radio-televiziju Kosova (RTK), istakao je da se u doba pandemije javnim institucijama posvećuje veća pažnja i da one imaju veću odgovornost.

Prema njegovim riječima, saradnja institucija Vlade Kosova i javnog servisa treba da bude u službi borbe protiv zajedničkog neprijatelja, kao što je koronavirus.

U slučaju da ovaj neprijatelj postane vidljiv, onda je veza negde popustila, naveo je Kurti i dodao da je veoma važno sprečiti širenje virusa.

"Veoma je važno da sprečimo virus. Loši uslovi koje smo zatekli kao vlada, onemogućavaju nam luksuz da razmišljamo kako u našim bolnicama možemo postupati sa građanima kako zaslužuju. Stoga su od najvećeg značaja kampanje i pozivi da ostanete kod kuće, držite distancu i održavate higijenu", istakao je Kurti.

Naglasio je i da javni RTK servis igra važnu ulogu u prenošenju onlajn učenja, gdje je postavljen fiksni raspored nastave.

"Od 9 do 16 časova, na RTK4 može se pratiti učenje na daljinu na maternjem jeziku, a RTK2 emituje nastavu na bosanskom i turskom jeziku. Prenos nastave je takođe važan za našu djecu u dijaspori koja će imati priliku da pohađaju nastavu na svom maternjem jeziku", naglasio je Kurti.

Kurtija su primili generalni direktor RTK Gagjim Kastrati i Lorik Arifaj, koji je ovlašćen od strane direktora televizije.  

Izvor: Kosovo Online/RTK1