Treba udvostručiti broj testova

Mikrobiolog Lul Raka izjavio je da će april biti odlučujući mjesec u borbi protiv koronavirusa na Kosovu, prenosi Zeri.

Raka, koji je koordinator za saradnju sa Evropskim centrom za kontrolu i prevenciju bolesti, rekao je za Glas Amerike da Kosovo dobro kontroliše trenutnu situaciju.

Prema njegovim riječima, kosovske institucije su zajedno sa zdravstvenim radnicima pokazale dobru posvećenost u borbi protiv koronavirusa.

"U poređenju sa zemljama u regionu imamo najmanji broj oboljelih, takođe, do sada imamo najmanji broj smrtnih slučajeva, dva slučaja do sada. Ovo je dobra vijest, ali istovremeno ne bi trebalo da se opuštamo, jer stvarna slika je na terenu. Posebno u zemljama koje imaju ograničen kapacitet testiranja, ali čak i to ponekad može dati lažnu sliku", ocjenio je Raka.

Takođe, naglasio je da je važno da građani poštuju pravila i smjernice ponašanja.

"Sada se infekcija koronavirusa proširila na veliki dio kosovskih opština i možda će biti drugih slučajeva u ostalim opštinama koji još uvijek nisu identifikovani. Stvarna slika na terenu veća je od ove cifre koju imamo zbog kontakata, jer još uvijek postoje pozitivni kontakti koji nisu registrovani", naglasio je Raka.

Prema njegovom mišljenju, Kosovo treba da udvostruči broj testova kako bi identifikovao pogođene i sprečio širenje virusa.

"Ovo je jedan od bitnih elemenata za pravovremeno reagovanje, jer ako povećamo broj, tada u stvarnom vremenu možemo da znamo situaciju na terenu i u realnom vremenu možemo da intervenišemo, prije svega u izolaciji. Poenta je da se identifikuju slučajevi kontakata koji nemaju simptome, jer mogu biti opasni u širenju infekcije", rekao je Raka.

Istakao je da je trenutno teško predvidjeti kada će se situacija sa koronavirusom olakšati, ali prema njegovom mišljenju, april će biti mjesec odlučujuće konfrontacije.

Izvor: Kosovo Online/Zeri