Ekonomski stručnjak i bivši predsjednik Privredne komore Kosova

Kosovo nije bilo spremno za borbu protiv koronavirusa, a dok cio svijet ima samo jedan izazov, mi se istovremeno borimo sa socijalnim i ekonomskim problemima, a imamo i politički pritisak, kaže za Kosovo Online Safet Gërxhaliu, ekonomski stručnjak i bivši predsjednik Privredne komore Kosova.

Gërxhaliu napominje da su privrednici i medicinsko osoblje dali sve od sebe kako na Kosovu ne bi nastupila kriza u vrijeme pandemije koronavirusa.

“Za socijalni mir je zaslužan privatni sektor i građani Kosova, a ne politička elita”, kaže Gërxhaliu, i dodaje "da je Kosovo epidemiju dočekalo bez državnih rezervi, a energetski fond je bio na nuli".

“To su dovoljni pokazatelji koliko smo mi bili spremni. Istina je da sada imamo novi paket mjera ali nije to što se tražilo od privatnog sektora. Moramo učiti iz iskustva drugih država, koje mjere su oni preduzeli.

Jer ako mi ne nađemo način da podržimo privatni sektor, koji je glavni oslonac ekonomskog razvoja, mi ćemo izgubiti budućnost. Platu je trebalo da primi preko 320.000 ljudi u privatnom sektoru, a da li će dobiti te plate to je veliki znak pitanja. Znate li koliko tu ima formalnosti. Bez obzira na to, vlada mora da ima urgentni budžet koji će biti podrška ne samo javnom sektoru nego i privatnom sketoru, barem za naredna dva, tri mjeseca”, navodi Gërxhaliu.

On ukazuje i da je Vlada Kosova usvojila paket ekonomskih mjera koje će biti od koristi građanima Kosova, ali ipak napominje da to nije dovoljno ako se pogledaju mjere koje su usvojile vlade u drugim zemljama.

Gërxhaliu navodi i da, nakon pandemije koronavirusa, ekonomska kriza prijeti cijelom svijetu i konstatuje da će “Kosovo ući u ekonomsku krizu za krizom”.

“Na Kosovu je bio planiran ekonomski rast od 4,2 odsto, što je sada nemoguća misija i to će biti veliki izazov u budućnosti. Ja sam govorio da nije problem samo koronavirus, za region će više biti problem ta ekonomska pandemija protiv koje ćemo se svi boriti. Nadam se da ćemo početi da mislimo više o ekonomiji nego o plitici, jer samo tako možemo vratiti budućnost, perspektivu i vjeru narodu koji je izgubio povjerenje i ne želi da živi na ovim prostorima”, kaže Gërxhaliu.

Izvor: Kosovo Online