Verbalni sukob se nastavlja

Vršilac dužnosti premijera Albin Kurti poručio je danas da postoje političari koji žele sukob na sjeveru Kosova kako bi unapredili ideju teritorijalne razmjene sa Srbijom.

Kurti je u videu objavljenom na Facebook nalogu istakao da izjave kosovskog predsjednika Hashima Thaçija o sjeveru Kosova uzmu u obzir svi građani i dodao da je Ministarstvo zdravlja objavilo karantin u Sjevernoj Mitrovici i Zvečanu, uz ocjenu da "to nisu želeli da rade sa bubnjem, kako ne bi produbili zdravstvenu krizu sa drugom".
"Da, postoje političari i visoki zvaničnici u Beogradu koji žele sukob na Kosovu, posebno na sjeveru. Međutim, u Prištini postoje i visoki političari i zvaničnici koji žele sukob na Kosovu, posebno na sjeveru. Oni žele napetost, jer žele incidente", naglasio je Kurti. 
Prema njegovim riječima, teritorijalni projekat razmjene, ukoliko se sprovede, izazvao bi nove sukobe i krvoproliće. 
"Taj projekat nije uspio. Sada žele da se sukobi i krvoprolića na terenu vrate na teritorijalnu razmjenu, naime podjelu Kosova. Isto važi za namjeru da se po svaku cijenu proglasi vanredno stanje", dodao je Kurti.
Istakao je i da "oni koji su doprinjeli podjeli Mitrovice i ostavili je nerazvijenu i u bedi više od dvije decenije, ne vjeruju sada vladi i svrgavaju je poslije dva mjeseca na vlasti".
"Njihovi patriotski pokliči nisu u interesu države, već za vlast", poručio je Kurti.
Takođe, on je uporedio kosovskog predsjednika Hashima Thaçija sa "lisicom koja je, kad joj je izgoreo rep, rekla da gori cijeli svijet".
"Čak se i izjave predsjednika koji se ponaša kao jedan od opozicionih lidera uzimaju sa zadrškom i smireno. Znate mudru izreku našeg naroda da kada lisici rep gori, ona govori da čitav svijet gori. Lisica maše izgorenim repom da bi spalila cijelu našu zemlju. Ali ne, to nećemo dozvoliti", zaključio je Kurti.