Imajući u vidu ogroman pritisak SAD i EU

Novi premijer Albin Kurti mora naporno da radi na kompromisu sa Srbijom, imajući u vidu ogroman pritisak SAD i EU, piše Deutsche welle u svojoj analizi.

Članak započinje ukazivanjem da se Kurti suočava sa vrlo jakom opozicijom, PDK koju je prethodno vodio predsjednik Hashim Thaçi i strankom Ramusha Haradinaja koji su zajedno sa LDKK, na vlasti već dvije decenije, prenosi Gazeta.

Sa druge strane, PS sa relativno mladim političarima i koji se smatraju pobunjenicima u vanparlamentarnoj opoziciji nema iskustva sa upravljanjem. Kurti se suočava sa teškim zadatkom, da ne razočara ljude koji su glasali za njega, ali mu je potreban i kompromis sa Beogradom, navodi ovaj medij.

Dodaje da ogromni pritisak saveznika, SAD i EU, kao i ograničeno vrijeme, ne čekaju.

Kurti predstavlja kurs protiv dosadašnjeg upravljanja, ekonomiju tarifa i stagnaciju i sada mora da dokaže da se ozbiljno bavi ovom linijom.

S druge strane, većinski odnosi u parlamentu govore o podjeli kosovskog društva u smislu razgovora sa Srbijom. Suđenja koja čekaju Specijalni sud u Hagu zbog navodnih ratnih zločina Albanaca mogli bi zapaliti atmosferu u zemlji.

Bivši borci OVK smatraju se herojima u narodu i nalaze veliku podršku. PS i LDK, kao odgovorni za vladu, moraće da poštuju ta nacionalna osjećanja i tradicije, kao i da održavaju mir i drže situaciju pod kontrolom. Kurti mora uspjeti da pripremi kosovsko društvo za neophodne kompromise.

Sporazum ne samo sa Srbijom, već i jedinstvo unutar Kosova, neophodni su za sigurnu budućnost. On mora ispuniti svoja obećanja i od ovoga će biti cijenjen njegov rad u upravljanju, piše Deutsche welle.

Ovaj medij konstatuje da “ako nova vlada ne uspe ekonomski i politički na Kosovu, suđeno je da propadne i to neće brinuti druge stranke, čak ni LDK.
 
Izvor: Kosovo Online/Gazeta express