VV mora da vrati mjesto predsjednika parlamenta

Demokratski savez Kosova (DSK) ne odustaje od svojih zahtjeva koje je prvobitno postavio kao uslov za zaključivanje koalicionog sporazuma sa Pokretom Samoopredjeljenje, piše Gazeta Blic.

Nakon izbora potpredsjednika Samoopredjeljenja Glauka Konjufce za predsjednika Skupštine Kosova, da bi DSK formirao koaliciju sa Samoopredjeljenjem, mora da vrati mjesto predsjednika parlamenta, kao i da da garanciju za mjesto predsjednika Kosova, izjavio je neimenovani izvor iz DSK za Gazetu Blic i dodao da će na sastanku Predsjedništva DSK i parlamentarne grupe u ponedjeljak 6. januara to biti stav te stranke.

DSK je poručio nakon konstitutivne sjednice i izbora predsjednika Skupštine iz Samoopredjeljenja, da je to mjesto trebalo da pripadne njima, kao što je to propisano Ustavom Kosova.

"Mi smo uradili svoj posao, deblokirali smo proces, uprkos tome što nismo dali saglasnost ili bili obavješteni da će Samoopredjeljenje predložiti svog kandidata za predsjednika Skupštine, a trebalo je da dobijemo to mjesto prema koalicionom sporazumu",  istakao je lider DSK Isa Mustafa.

Takođe, Samoopredjeljenje razmišlja da ponudi DSK dodatno ministarstvo, umjesto mjesta predsjednika Parlamenta, podjelivši tako ministarstva 6 na 4 do izbora predsjednika Kosova, međutim, iz DSK su poručili da neće prihvatiti takvu ponudu. DSK nije promjenila stav ni o Ministarstvu unutrašnjih poslova, smatrajući da bi to ministrarstvo trebalo da pripadne njima, navodi se u tekstu.

DSK je zakazao dva sastanka za ponedjeljak 6. januara, sastanak Predsjedništva u 9 časova i sastanak parlamentarne grupe zakazan za 13 časova, dva časa prije konsultativnog sastanka lidera Samoopredjeljenja Aljbina Kurtija i predsjednika Kosova Hashima Thaçija.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic