MANIPULACIJA

Kad god građani Kosova nešto kupe, kusur za njih često se čini nevažnim. Obično ovo započinje sa nevraćanjem kusura od 1,2 i 5 centi, što se na prvi pogled može činiti malo, ali od toga trgovci se svakim danom obogaćuju.

Iako na Kosovu postoji i Zakon o zaštiti potrošača koji reguliše zaštitu osnovnog prava u kupovini proizvoda i usluga, među kojima je naglašeno "Pravo na zaštitu ekonomskih interesa potrošača i pravo na pravnu zaštitu potrošača", on ne funkcioniše nikako.
Bivši predsjednik Privredne komore Kosova, Safet Gërxhaliu, rekao je za Indeksonline da se na Kosovu puno govori o zakonima usvojenim u parlamentu, ali glavni problem je njihova primjena, posebno potrošačko pravo, gdje su potrošački građani definitivno ranjivi u različitim oblicima, poput povrata kusura od 1,2 i 5 centi.

Čak i na ovaj način kupac se izaziva, vrijeđa ga što mu se novac ne vraća, što ga prisiljava da ga traži.

Selatin Kaçaniku iz organizacije "Potrošač" rekao je da se po njihovim proračunima ispostavilo da se godišnje otuđi i do 50 miliona eura, uskraćujući pravo građaninu potrošaču.

On je pitanje kusura opisao kao "proizvod" političko-poslovnog zakona, pri čemu se krše prava potrošača, ignorišu ga i utiču na njegovo dostojanstvo, piše Indeksonline.

"Mi Kosovari imamo puno ponosa i ne želimo prositi, pa oni koji pokušavaju da nas učine prosjacima, griješe, a u stvari ovdje čine drugu grešku", kazao je Kaçaniku.

Prema Selatinu Kaçaniku, jedino rješenje za zaštitu potrošača je imati što više inspektora, dok je Safet Gërxhaliu dodao da su potrebne i kampanje za podizanje svijesti.

I za sve to, preduzeća ovo pojašnjavaju i brane se time kako ih Centralna banka Kosova ne opskrbljuje sitnim novcem.

Indeksonline je upitao CBK o količini kovanica u opticaju, ali nije dobio odgovor.

Nažalost, kosovsko društvo postalo je eksperiment ne samo kada je u pitanju kusur, već i u drugim oblicima, a građanima se nanosi šteta svakog dana.