Državni revizor

Vlada Kosova nije uspjela da isplati građanima i preduzećima dug od oko 500 miliona eura, izjavio je državni revizor Besnik Osmani i dodao da bi ispunjenje tih obaveza doprinjelo budžetskoj stabilnosti.

"Zabrinuti smo zbog pojedinih pitanja u oblasti javnih finansija na Kosovu, prie svega kada su u pitanju neizmirene obaveze i potraživanja. Vlada nije uspjela da isplati preduzećima i građanima 457 miliona eura duga. Ispunjenje tih obaveza utiče na budžetsku stabilnost“, rekao je Osmani u intervjuu za Ekonomia Online.
Revizor je rekao da vlada finansira velike projekte koji nisu u strateškom planu ukazujući da je 22 miliona eura budžetskih sredstava pogrešno klasifikovano.
Prema njegovim riječima javna preduzeća imaju 144 miliona eura neizmirenih obaveza, zbog čega očekuje da novi parlament i vlada preduzmu mjere za unapređenje javne uprave.
Državni revizor kaže da nije zadovoljan koliko se njihove preporuke u praksi primjenjuju, jer prosjek ne prelazi 39 odsto.
"Nivo primjene naših preporuka i dalje je nizak jer nacionalni prosjek ne prelazi 39 odsto. U junu ove godine smo dostavili 1.160 preporuka. Ako uporedimo protekle godine, nismo zadovoljni i bez primjene preporuka nećemo imati efikasnu javnu upravu na Kosovu“, naveo je revizor.
Osmani je rekao da zdravstvni sektor u najvećoj mjeri poštuje preporuke revizora, dok su opštine te koje najviše zaostaju u primjeni.
"Preporuke su obavezne i budžetski korisnici bi trebalo da ih primjene. Utvrdili smo da najviše kršenja pravila je u sektoru javnih nabavki i to u djelu izvršenja ugovora. Imamo sporazum o saradnji sa tužilačkim sistemom. Nemam informaciju da li je neka opštužnica podignuta, ali to nije ni bila ideja, već da razmjenjujmo informacije koje mogu biti u interesu pravosudnog sistema“, rekao je Osmani.