Nakon odbijanja poziva Thaçija

Odbijanje lidera Samoopredjeljenja Albina Kurtija da se odazove pozivu predsjednika Hashma Thaçija na konsultacije za preuzimanje premijerskog mandata, analitičari u Prištini ocjenjuju kao Kurtijevu kupovinu vremena za sklapanje sporazuma sa Demokratskim savezom Kosova.

Politikolog Ramush Tahiri, u izjavi za Kosovapress, podsjeća da je nakon konstituisanja Skupštine Kosova predsjednik dužan da na konsultacije pozove pobjedničku stranku, kako bi dobio ime kandidata za premijera. Tahiri smatra da je predsjednik sa pravom pozvao Samoopredjeljenje kako bi oni predložili svog kandidata.

„Predsjednik je hteo da ispoštuje proceduru i jeste to uradio, a takođe je želeo da ubrza korake, jer je konstituisanje skupštine kasnilo i u ovom slučaju je želeo da postupak ubrza. Albin Kurti je bio ironičan u smislu da predsjednik žuri, ali zapravo mora da požuri on i oni sa kojima želi da formira vladu, jer što se ranije formira vlada to bolje i žurba u ovom slučaju nije ironija... Predsjednik može, čak pismeno, da se obrati stranci i zatraži ime u pisanom obliku i dekretom, nije mu ni potreban sastanak“, kaže Tahiri.

On upozorava da Kurti mora da požuri sa vladom, jer svako odlaganje šteti Kosovu.

"Mislim da bi Albin Kurti trebalo da ubrza formiranje vlade, a pitanje vremena i imenovanja ministara je i pitanje budžeta koji treba da bude usvojen. Svako odlaganje loše se odslikava na političku situaciju“, kaže Tahiri.

Politički analitičar, Rasim Alija takođe smatra da je odbijanje Albina Kurtija, da ode kod predsjednika Kosova po mandat, kupovina vremena zarad postizanja koalicije sa DSK.

"Predsjednik ima takvu poziciju i želi da gospodina Kurtija postavi u zakonski rok, koji odmah nakon dodjele mandata iznosi 15 dana za formiranje vlade... Odbijanje je kupovina vremena kako bi mogao da dogovori koaliciju i postigne sporazum sa DSK”, smatra Alija.

Alija kaže da Kurti i Thaçi ne bi trebalo da odlažu forimiranje institucija. Međutim, ocjenjuje da će taj posao očigledno ostati za januar jer su, kako je rekao, šanse da se postigne dogovor sa DSK u ovom trenutku gotovo minimalne.

Smatra da bi Kurti trebalo da se razmisli o opcijama koje će ponuditi DSK i dodaje da bi Kurti trebalo da razmišlja da ukoliko želi manjinsku vladu ona u tom slučaju ne bi trajala više od godinu i po dana.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi