Bivši ambasador Kosova u SAD

Bivši ambasador Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama, Avni Spahiu rekao je danas da se nada da neće biti novih izbora, a trenutni politički zastoj na Kosovu nazvao je demokratskim u stvaranju novih institucija.

Spahiu je, za Glas Amerike, rekao da se nada da će se trenutni politički događaji u zemlji prevazići na najbolji mogući način.

„Potreban je dijalog i razumijevanje između stranaka i političkih subjekata koji imaju za cilj da budu u budućoj vladi. Kompromis je ključ svega, nadam se da će racionalno postupiti i da će vlada Kosova biti uspostavljena što je prije moguće”, rekao je Spahiu.

Istakao je da politički akteri ni na koji način ne bi smeli da nanesu štetu Kosovu.

Spahiu, koji je bio prvi ambasador Kosova u SAD nakon proglašenja nezavisnosti 17. februara, 2008. godine, danas je u Prištini promovisao knjigu pod nazivom "Prva misija", koja opisuje period uspostavljanja ambasade Kosova u SAD i odnose SAD i Kosova, prenosi Koha Ditore.

Učesnici promocije su pohvalili ulogu ambasadora Spahiua u odnosima Kosova i SAD. Spahiu je između ostalog naglasio da su odnosi Kosova i SAD i dalje bliski.

"Srećom nije bilo mimoilaženja, hlađenja ili bilo kakvog razloga za zabrinutost, dok sam bio ambasador bilo je to vrijeme medeneog mjeseca u našim odnosima, Amerika nam je bila bliska u svim situacijama koje smo prevazilazili. State department, Bijela kuća, Kongres uvijek su nam bili bliski, čak i danas, kada ima promjena u prioritetima američke administracije, odnosi se razvijaju, vrlo sam srećan zbog toga", rekao je Spahiu.

Odnosi Kosova i SAD se moraju održavati u kontinuitetu jer su od vitalnog značaja za budućnost Kosova, zaključio je Spahiu.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore