Ekspert za ustavna pitanja

Ekspert za ustavna pitanja Mazllum Baraliu izjavio je da je manjinska vlada štetna za Kosovo zbog čega je pozvao Samoopredjeljenje i Demokratski savez Kosova (DSK) da formiraju vladu.

Baraliu je u izjavi za Kosovapress upozorio da može nastupiti institucionalni vakum i ćorsokak.

"Ono što zabrinjava jeste neadekvatno zaokruživanja formiranja institucija izvršne vlasti, neslaganje u postizanju sporazuma dva politička subjekta. Sada je institucionalni vakum ili ćorskokak posljedica što je konstituisana Skupština Kosova, a nema spremnosti za formiranje vlade“, smatra Baraliu.

Komentarišući poziv predsjednika Thaçija, kandidatu za premijera Albinu Kurtiju, Baraliu kaže da pobjednička stranka nema prioritetniji zadatak nego da odgovori na ustavom propisane obaveze.

„Ne postoji prioritetniji zadatak pobedničke stranke nego odgovaranje na ustavne obaveze. Ustavna obaveza predsjednika je da konsultuje pobjedničku stranku o mandatu i ustavna obaveza pobjedničke stranke i njenog eksponenta Albina Kurtija da razgovaraju o tom pitanju“, istakao je Baraliu.

Govoreći o imenovanju mandatara za formiranje Vlade Kosova, Baraliu je rekao da član 95 Ustava Kosova predviđa, da čim se Albin Kurti proglasi mandatorom, počinje prvi rok za formiranje vlade i traje 15 dana.

Ako ne bude glasanja, primjenjuje se rok od 10 dana, a ako i taj rok istekne, predsjednik raspisuje nove izbore u roku od 40 dana, pojasnio je Baraliu.

Prema njegovim riječima, pored onih članova izbornog zakona koji ne dozvoljavaju da druga skupštinska većina kandiduje premijera, presuda Ustavnog suda iz 2014. godine omogućava da nova većina u skupštini da prijedlog za premijera.

"Nakon konsultacija sa pobjedničkom strankom i njenim kandidatom za premijera, on obavlja čin davanja mandata. Od tog trenutka počinje mandat Albina Kurtija za premijera i ističe nakon 15 dana. U ovom roku predloženi kabinet treba da odobri Skupština Kosova", objasnio je Baraliu.

Dodao je da ako ovo ne uspije onda, prema Ustavu Kosova, dozvoljeno je dodatnih 10 dana da se mandat za sastav vlade da drugom ili istom mandataru za sastav vlade.

Ako vlada ne bude izabrana u ovom roku, predsjednik raspisuje izbore, oni moraju da budu održani u roku od 40 dana, kazao je Baraliu.  

 Izvor: Kosovo Online/Koha ditore