Presedan

Koalicija Nevladinih organizacija za demokratiju i posmatranje izbora u akciji (DnV) ističe da prati sva dešavanja u vezi sa glasačkim kovertama koje su iz dijaspore stigle kasno, prenosi Koha.

“Prepoznajemo i poštujemo univerzalno pravo svih građana Kosova da glasaju, u pomenutom slučaju pravo glasanja građana koji žive u inostranstvu. Međutim, to pravo treba da se ostvari poštovanjem zakonskih procedura i rokova utvrđenih izbornim zakonodavstvom”, navodi se u saopštenju DnV.

Takođe, DnV smatra da se svrha zbog koje su utvrđeni postupci i zakonski rokovi za ostvarivanje prava glasa u inostranstvu, takođe zasniva na međunarodnim praksama i kao takva služi da garantuje integritet i pravičnost izbornog procesa.

“Smatramo da je odluka Vrhovnog suda da prihvati i ocjeni te koverte kao redovne, iako je primjenljiva, nepoštena je i predstavlja presedan koji može negativno uticati na napredak izbornog procesa na Kosovu".

S obzirom na složenost stvorenu u vezi sa glasanjem u inostranstvu na ovim izborima, u tekstu se dalje navodi da DnV zahtjeva da to pitanje bude jedan od glavnih prioriteta koji treba rješiti u kontekstu izborne reforme.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore