Na osnovu sporazuma

Na osnovu sporazuma koji je potpisan sa Evropskm unijom (EU), od Kosova će se u naredne dvije godine zahtjevati da podnese izvještaj o povratnicima iz Sirije, kao i o njihovom procesu rehabilitacije, prenosi Lajmi.

Kroz sporazum potpisan 30. oktobra između Kosova i EU, Brisel je obavezao vlasti na Kosovu da se izbore sa izazovima koji se odnose na povratak stranih boraca i članova njihovih porodica, što uključuje istrage i krivično gonjenje počinilaca krivičnih djela.

Kosovo će, na osnovu sporazuma, morati da razmjeni informacije sa zemljama članicama EU o stranim borcima koji se vraćaju na Kosovo.

Takođe, sporazumom se predviđa sprovođenje procena prijetnji terorizmom na Kosovu, kao i bolji koordinacioni mehanizmi za spriječavanje nasilnog ekstremizma, ali i izgradnja kapaciteta za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Ti ciljevi su dio Zajedničkog akcionog plana za borbu protiv terorizma na Zapadnom Balkanu, koji su ministri unutrašnjih poslova Zapadnog Balkana potpisali 5. oktobra 2018. godine u Tirani.

Sporazum su potpisali vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Kosova Ekrem Mustafa i komesar Evropske unije za migracije Dimitris Avramopulo.

"Kosovo kao član Globalne koalicije protiv militantne grupe Islamska država pokazalo se kao pouzdan partner EU u borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma", izjavio je Mustafa.

U aprilu ove godine na Kosovo se vratilo 110 građana iz Sirije, od kojih su četvero bili strani borci, 74 djece i 32 žene, dok su desetine građana Kosova ostale u Siriji, ali još uvijek se ne zna kada će se vratiti, navodi Lajmi.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net