Politički analitičar

Politički analitičar Ramush Tahiri, izjavio je da agresivna diplomatska kampanja Srbije, koja lobira u svijetu da se povuče priznanje nezavisnosti Kosova i ometa njeno članstvo u međunarodnim organizacijama, nije zaustavljena, iako su međunarodna zajednica, naročito SAD i države KVINTE pozvale Srbiju da zaustavi tu bitku protiv Kosova, prenosi Zeri.

Tahiri je istakao da su srpske vlasti, koje ignorišu te zahtjeve, obećale da se nikada neće zaustaviti, čak su upozorile i da će pojačati kampanju.

Iako su države KVINTE pozvale na zaustavljanje agresivne kampanje Srbije, kako je naveo, dijalog između Kosova i Srbije ne može se nastaviti ukoliko se ta kampanja nastavi.

"Zemlje KVINTE su već objavile pismo sa zahtevom Kosovu da ukine taksu, dok Srbija treba zaustaviti kampanju protiv nezavisnosti Kosova i protiv pristupanja Kosova međunarodnim organizacijama", podvukao je Tahiri.

On je naglasio da je to sada zvanično stajalište svih zemalja koje su članice KVINTE i na osnovu toga ambasador bilo koje države koja razgovara sa Srbijom ima takav zahtjev i on će se aktivirati kada se izabere nova vlada na Kosovu.

Sada nema dobrih odnosa i ne može se voditi dijalog između Kosova i Srbije sve dok je taksa i srpska propaganda na snazi, ocjenio je politički analitičar.

U međuvremenu, ne postoji alternativa Kosovu i Srbiji, osim normalizacije odnosa i međusobnog priznavanja, zaključio je Tahiri.

Izvor: Kosovo Online/Zeri