Bili smo samo posmatrači...

Kosovo nije zatražilo od Misije Evropske unije za vladavinu zakona na Kosovu (EULEX), da pomogne u rasvjetljavanju okolnosti smrti Astrita Deharija prije tri godine u pritvorskom centru Prizren, prenosi Zeri.

Predstavnici Misije EULEX istakli su da je njihova uloga bila samo posmatračka, s obzirom na to da im nije traženo da daju svoj doprinos izvještaju ili pripreme novi izvještaj.

Dva dana nakon što je umro u pritvorskom centru Prizren pod sumnjivim okolnostima, izvršena je obdukcija aktiviste Samoopredjeljenja Astrita Deharija na Institutu za sudsku medicinu u Prištini.

Tri ljekara činili su forenzičku komisiju (Flamur Blakaj, Naim Haljiti i Musa Gashi), dok je porodica angažovala i dva nezavisna stručnjaka (Besim Imaj i Besim Latifaj). Tada je prisustvovao i glavni tužilac Osnovnog tužilaštva u Prizrenu Sylë Hoxha, kao i predstavnik EULEX-a.

Tog dana postojala su dva izvještaja koja su govorila o potpuno različitim okolnostima kako je Astrit Dehari umro. Komisija za forenzičku medicinu saopštila je da je Dehari umro uslijed mehaničke asfiksije, dok su nezavisni eksperti tvrdili da je umro uslijed nasilne asfiksije.

Međutim, takav izvještaj nije stigao od stručnjaka koji je poslala Misija EULEX, iako je vještak bio prisutan tokom obdukcije, on nije dao svoj doprinos niti napisao izvještaj o okolnostima smrti Astrita Deharija.

Kancelarija EULEX-a potvrdila je da je jedan njihov član bio prisutan tokom obdukcije, ali je dodao da je njihova uloga bila samo posmatračka.

"Jedan član EULEX-a bio je prisutan tokom obdukcije Astrita Deharija. Međutim, član EULEX-a samo je posmatrao taj proces”, navedeno je u saopštenju EULEX-a.

Član EULEX-a koji je prisustvovao obdukciji obavješten je o nalazima kosovskog forenzičkog ljekara, saopšteno je iz te misije.

Press služba EULEX-a rekla je da kosovske vlasti nisu tražile od njih da doprinesu izvještaju o obdukciji Deharija ili da pripreme novi izvještaj.

Kosovske vlasti od EULEX-a nisu zahtjevale da doprinesu izvještaju o obdukciji Astrit Deharija, koji su pripremili kosovski stručnjaci, niti da pripreme bilo kakav izvještaj.

Nakon obavljene obdukcije od strane EULEX-a, izjavili su da tokom nadgledanja tog slučaja smatraju da su istraga i obdukcija izvedeni tačno, profesionalno i pažljivo, dok je Pokret Samoooredjeljenje prigovorio rekavši da ta misija ne može pružiti nezavisne istrage, jer nedostaje minimalna vjerodostojnost da bi se uključila u takav slučaj.

Nije objelodanjeno zašto je Ministarstvo pravde zatražilo od EULEX-a da ima samo posmatračku ulogu i da ne preda svoje nalaze za taj izvještaj, niti da doprinese onome što je urađeno.

Slučaj Dehari smatra se jednom od najmisterioznih smrti posljednjih godina. Porodica se nikada nije složila da je njihov sin izvršio samoubistvo kako stoji u prvom izvještaju.

Po tom pitanju, nova ekspertiza podneta je Institutu za sudsku medicinu u Lozani, koji je osporio zaključak vlasti da je Dehari izvršio samoubistvo tražeći dalju istragu slučaja.

Izvor: Kosovo Online/Zeri