Važnije od priče o premijerima

Lider LDK-a Isa Mustafa rekao je da vidi njegovu partiju i Samoopredjeljenje kao najbolje rješenje za buduću vladu, dodavši da će zanemariti prošlost jer je interes zemlje iznad njegovog sopstvenog.

Kako prenosi Gazeta Express, Mustafa je u svom postu na Facebooku poručio da će ostati lojalan i posvećen ideji opozicionih stranaka.

„U situaciji u kojoj se nalazimo, smatram da je to najbolje rješenje. Poput LDK i Samoopredjeljenje ima svoje specifičnosti. Ima ljude sa kojima računa na pobjedu i dobijanje vlasti. Imaju drugačiju unutrašnju strukturu", napisao je Mustafa.

Kako dalje prenosi GazetaExpress, lider LDK-a kaže da ne da za pravo ni LDK-u ni Samoopredjeljenju miješanje u imena premijera.

„Ne dam LDK-u pravo da određuje ko iz PS-a treba da bude premijer zemlje. Ali, ni PS-u da nam određuje kako LDK treba da odlučuje o premijeru i ljudima u kampanji. Smatram da je saradnja proces obostranog poštovanja. Progutao sam prošlost jer stavljam interes zemlje iznad svog“, dodaje on.

LDK, prema Mustafi, ne traži mjesto premijera, jer cijeni Allbina Kurtija i njegove zasluge.

„Zalažemo se za koaliciju sa Samoopredjeljenjem u interesu jačanja države i dekriminalizacije zemlje. LDK cijeni gospođu Osmani i zahtjeve članstva. Cijeni kompetentnost našeg tima za dobro upravljanje bez korupcije. To je razlog našeg zahtjeva za premijerom“, dodao je.

Mustafa je na kraju napisao da postoje stvari koje se mogu riješiti u saradnji LDK-PS.

„Ako smo uvjereni da objema partijama pripada mjesto premijera, to ne znači da moramo otvoriti front jednih prema drugima. Imamo puno dobrih stvari koje jedna strana može doprineti našoj saradnji, ali imamo i loše. Ovo nije način da pokušamo osvojiti glasove. Radije bih da izgradimo zajednički front, prije ili poslije izbora kako bih spriječio PAN i njihove pristalice da nastave da uništavaju državu“, napisao je lider LDK.