Advokat i bivši savjetnik predsjednika Hashima Thaçija

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić bio je u Vašingtonu kako bi još jednom čuo nespornu činjenicu da je Kosovo nezavisna država, rekao je Azem Vllasi, advokat i bivši savjetnik predsjednika Hashima Thaçija posjetu predsjednika Srbije SAD-u i njegove sastanke sa američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeo, piše lajmi.net.

Prema njegovim riječima, nijedna administracija u SAD, pa ni Trumpova, ne bi tražila od Kosova da Srbiji da nešto što bi narušilo državnu nezavisnost.

„Vučić je otišao u Vašington kako bi još jednom srpska javnost otuda čula da je Kosovo kao nezavisna država nesporna činjenica i da konačni sporazum znači priznanje Kosova od strane Srbije. Nijedna administracija u SAD-u, pa ni Trumpova, ne bi tražila od Kosova nešto što bi narušilo kosovsku nezavisnost, na njenim sadašnjim granicama i teritoriji. Amerikanci se slažu da mora doći do međusobnog priznavanja “, precizirao je Vllasi.

Kosovo nije jedini razlog zbog kojeg se Amerikanci vraćaju na Balkan, tumači dalje Vllasi i smatra da su se SAD vratile u region iz strateških razloga.

"Prije svega, ne dozvoliti Rusiji da se oslanjajući se na Srbiju uništi sve ono što su Amerikanci uložili u mir i stabilnost u regionu", smatra Vllasi.