Međunarodna proslijeđena UNMIK-u?

Osnovni sud u Prištini izdao je 16. avgusta nalog za raspisivanje domaće potjernice za Milanom Radoičićem, osumnjičenim za umješanost u ubistvo lidera SDP Olivera Ivanovića, preneli su mediji. Međutim, oglasio se i ministar pravde Abelard Tahiri saopštivši da je dokumentacija kompletirana i procesuirana dalje kako bi za Radoičićem bila raspisana i međunarodna potjernica, prenela je Koha.

Specijalno odjeljenje Osnovnog suda u Prištini na zahtjev Specijalnog tužilaštva Kosova od 6. juna, izdalo je 16. avgusta nalog za raspisivanje domaće potjernice za Milanom Radoičićem. U odluci suda koju su objavili mediji, stoji da se Radoičić sumnjiči za krivično djelo učešće ili organizovanje organizovane kriminalne grupe i da se nalazi u bjekstvu.

U obrazloženju odluke navodi se da je Specijalno tužilaštvo Kosova 6. juna zatražilo izdavanje domaće i međunarodne potjernice protiv okrivljenog Radoičića, te da je sudija za prethodni postupak nakon razmatranja zahtjeva konstatovao da su ispunjeni uslovi propisani članom 535 st.1, 2 i 4 Zakona o krivičnom postupku Kosova za raspisivanje potjernice.

U međuvremenu, Koha, prenela je saopštenje ministra pravde Abelarda Tahirija da je kompletirana i proslijeđena dalje dokumentacija kako bi za Radoičićem bila raspisana i međunarodna potjernica.

Još 1. jula specijalni tužilac, Sylë Hoxha, saopštio je da je Osnovni sud u Prištini izdao međunarodni nalog za hapšenje Radoičića, a ovu vijest naknadno je potvrdila i portparolka ovog suda Mirlinda Gashi, koja redakciji portala Kossev do danas nije odgovorila na pitanje da li je ova potjernica u međuvremenu proslijeđena INTERPOL-u posredstvom UNMIK-a.

Tahiri je naveo da su danas preuzeli međunarodnu potjernicu za Radoičićem od Osnovnog suda u Prištini i procesuirali je dalje.

"Potjernica je konkretan korak koji će pomoći u rasvjetljavanju slučaja u potpunosti i postaće poznati i motivi kao i nalogodavci ovog krivičnog djela", rekao je Tahiri.

S obzirom na to da Kosovo nije član INTERPOL-a, nalog suda za raspisivanje međunarodne potjernice preko Ministarstva pravde dostavlja se UNMIK-u koji ga dalje proslijeđuje INTERPOL-u.