Ruska televizija objavila telefonski razgovor

Premijer Kosova Ramush Haradinaj i njegov kolega iz Sjeverne Makedonije, Zoran Zaev, posljednji su koje su nasamarila dva ruska komičara Aleksej Stoljarov i Vladimir Kuznetsov koji su se, pretvarajući se da su ukrajinski bivši predsjednik Petro Porošenko, razgovarali s njima o važnim pitanjima u cijeloj regiji. Upravo je Zaev govorio o pitanju teritorija, ističući ko stoji iza te ideje. Ruski komičari su nakon razgovora sa Zaevom, razgovarali i sa premijerom Kosova, nakon što su telefon dobili od Zaeva.

Televizija "Rusija 24" danas je objavila dio razgovora između premijera Kosova Ramusha Haradinaja i ruskih komičara Vladimira Kuznetsova (Vovana) i Alekseja Stoljarova (Lexus).

Razgovor između Haradinaja i dvojice komičara obavljen je aprila mjeseca.

Jedan od komičara predstavlja se kao ukrajinski premijer Petro Poroshenko.

"Lažni" Poroshenko traži od premijera Kosova da ga podrži na izborima. Komičar kaže Haradinaju da to učini putem društvene mreže Twitter.

Osim Poroshenka, Haradinaj također podržava i 'fiktivnog premijera', Vovana Lexusa. Ovo ime je kombinacija nadimaka dvojice komičara.

"Čestitam ukrajinskom narodu za slobodne i demokratske izbore. Mom prijatelju Poroshenku i budućem premijeru Vovanu Lexusovu želim sve najbolje i pobjedu kako bi vodili Ukrajinu ka euroatlantskim integracijama. Kosovo i Ukrajina stoje zajedno kao slobodni i prosperitetni narodi", napisao je Haradinaj.



Komičar koji se predstavio kao Poroshenko je Haradinaju rekao da će priznati Kosovo čim pobijedi na izborima.

Thaçi je, takođe, otkrio da su ruski komičari pokušavali da uspostave telefonske razgovore sa njim prije sedam mjeseci, ali da su institucije u tom slučaju bile krajnje oprezne.