Trgovinski rat

U obruču između Beograda i Prištine, stanovnici sjevernog dijela Mitrovice još jednom plaćaju cijenu za manipulacije lidera Srbije i Kosova, a ovog puta kao izgovor su nametnute takse srpskim proizvodima, prenosi danas francuski portal Kurije de Balkan (Le Courrier des Balkans).

U opširnoj reportaži pod naslovom "Sjever Kosova: Režirana ‘humanitarna katastrofa'“, portal piše kako su rafovi u gradu prazni, a ipak ništa ne nedostaje, dovoljno je preći most i otići u albansku zonu, prenosi portal "Kossev".

"Prije nekoliko nedjelja, uprkos taksama na srpske proizvode koje je uvela Vlada Kosova, roba je dolazila malim kombijima kroz ‘alternativne’ puteve", izjavila je Ksenija Božović, funkcionerka Građanske inicijative Srbija, demokratija i pravda, i bliska saradnica ubijenog Olivera Ivanovića.

Međutim, prema njenim riječima, već tri nedjelje, Carina i Policija Kosova ne dozvoljavaju više da išta prođe.

"Prije desetak dana je došlo do sukoba između policije i jednog trgovca, jer je trgovac utovarivao srpsku robu iz svog skladišta u svoj kombi. Policija je to htjela da zapleni ali su susjedi priskočili u pomoć", ispričao je jedan trgovac.

Premijer, Ramush Haradinaj, tvrdoglav i ne želeći da povuče porez koji je nametnuo, pokušava već nekoliko mjeseci da proširi „svoju kontrolu“ na Sjever Kosova kako bi ugrozio bilo kakav dogovor o podjeli teritorije koji su pominjali predsjednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hashim Thaçi, naveo je portal "Le Courrier des Balkans".

Taj pokušaj Haradinaja svjedoči se „spektakularnom racijom policije u potrazi za švercerima. Granica sa Albanijom je puna švercera, a ipak niko nije uhapšen. To je bio samo izgovor, a cilj je bio da u to bude uključen sjeverni dio Kosova“, rekao je portalu neimenovani diplomata.

Vučić kao odgovor je režirao „humanitarnu katastrofu“, obećavajući da neće dozvoliti da njegov narod umre od gladi. Mediji i tabloidi u službi srpskih vlasti samo o tome pričaju, naveo je francuski portal.

Najavljena „humanitarna katastrofa“ priprema se u nekoliko djelova, najprije pod pokroviteljstvom Srpske liste, koja je predstavnik Srpske napredne stranke (SNS) i predsjednika Vučića na Kosovu, piše ovaj portal.

Predsjednik Udruženja privrednika na Sjeveru Kosova, Radoš Petrović, organizovao je sastanak sa preduzetnicima i trgovcima. Naloženo je da 1. i 2. jula budu zatvorene prodavnice u znak protesta zbog uvedenih carina, navode.

"Iako ne prodajem robu, rečeno mi je da je bolje da radnja bude zatvorena", rekao je vlasnik jednog frizerskog salona. Paralelno s tim, u cijelom gradu dijelio se letak na kojem se traži da se ne kupuje roba u južnom albanskom dijelu Mitrovice, a skladišta zalihe sa srpskom robom su zatvorena. Sve to u ime nacionalnog interesa i jedinstva, naveo je francuski portal.

Le Courrier des Balkans dodaje da je iznad svega na djelu „terorisanje stanovnika“. Pošto nemaju problema da idu u južni dio Mitrovice, neki Srbi su otišli da kupe robu koja nedostaje. Prema obavještenim izvorima, jednom trgovcu je zbog toga razbijen automobil, a dvije žene su „zaradile šamare“ i „prevrnute torbe sa namirnicama“. Ksenija Božović je rekla da su to učinile pristalice SNS-a koje „siju strah“, dodao je portal.

Premda je strategija Haradinaja manje više jasna, strategija srpskog predsjednika ostaje nejasna. Da li je to pokušaj da se srpskoj javnosti pokaže da je jedino rješenje odvajanje od Albanaca, podjela teritorije ili priznavanje nezavisnosti, zapitao se portal.

„U svakom slučaju, Srbe na Kosovu ne bi iznenadilo da vide Vučića kako im dijeli brašno, šećer i mlijeko kao veliki spasilac, sve to u pratnji vojske medija u njegovoj službi. Naravno bez objašnjenja zašto ne mogu da idu u južni dio grada i obave kupovinu“.

Srbi na Kosovu takođe dobro znaju da im Haradinaj neće nikad objasniti zašto toliko želi putem takse da ih spriječi da kupuju srpsku robu na koju su navikli. „Građani se nalaze između dvije vatre“, zaključio je francuski portal Le Courrier des Balkans.