Prodaja rezervi

Premijer Kosova Ramush Haradinaj izjavio je da Kosovo ima saznanja da se na sjeveru priprema stvaranje vještačke "humanitarne krize" tako što se određene namirnice drže u različitim objektima i kućama, dok su radnje prazne. Kako je dodao, taj scenario trebalo bi da se aktivira u četvrtak.

Dok mediji u Srbiji pišu kako severu preti "humanitarna katastrofa", građani u Severnoj Mitrovici kažu da prehrambenih proizvoda za sada ima, osim što nedostaje brašno i mleko. Vlasnici prodavnica ističu da se trenutno prodaju rezerve.
Premijer Kosova Haradinaj izjavio je nakon zasedanja Vlade da postoje tendencije da se Kosovo natera da zatvori oči prema krijumčarenju.
"To ne smemo to da dopustimo, ne zbog nekog prehrambenog proizvoda, već i zbog krijumčarenja, jer na taj način mogu da se prenesu i narkotici, i oružje i ostali proizvodi. U obavezi smo da uspostavimo red i zakon na severu", kazao je Haradinaj.
Kosovo je na robu iz Srbije u novembru 2018. uvelo taksu od 100 odsto, a zbog, kako su u Prištini rekli, destruktivnog ponašanja prema Kosovu. I pored toga što su srpski politički predstavnici u nekoliko navrata govorili da ta mera utiče na nestašicu robe, većih problema do sada nije bilo. U međuvremenu, Kosovo je pojačalo kontrolu i na alternativnim putevima.
Direktor kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Marko Đurić izjavio je za srpske medije da su poslednjih dana presečeni kanali snabdevanja osnovnim životnim namirnicama iz Srbije.
Haradinaj je prošle nedelje ukazao da "različiti akteri, zvaničnici i srpski privrednici u Severnoj Mitrovici sa zvaničnim Beogradom koordinišu humanitarnu katastrofu".
On je takođe spomenuo imena navodnih organizatora jednog takvog plana, a oni su: Radoš Petrović, Goran Vlašković, Bojan Jakšić – Cojo, Slaviša Stanić i Radule Stević te da "na osnovu izvora bezbednosnih mehanizama Kosova, ovu organizaciju će pomoći i logistikom tzv. Civilna zaštita na severu, koju predvodi Stevo Pavićević".
Haradinaj nije dao više informacija o ovim licima ili na koji način su uključeni u organizaciju, ali je dodao da Kosovo neće ostati skrštenih ruku naspram "ovih tendencija o destabilizaciji i pozivamo gradonačelnike opština na severu i građane da ne budu plen ovih provokacija".
Radio Slobodna Evropa (RSE) je uspeo da dođe samo do Gorana Vlaškovića, inače vlasnika prodavnice 'Vrbas' u Severnoj Mitrovici.
On kaže da nema nikakve veze sa onim što je Haradinaj rekao, da je običan građanin severnog dela, i da traži svoja prava kao i svi ostali a to je "pravo na normalan život".
"Slobodno javno smem da kažem da ja sa tim nemam ništa, i da sam čist pred svetom i pred bogom. Odakle njemu te informacije, to stvarno ne znam", kazao je on.
On dalje navodi da se u njegovoj prodavnici sada koriste rezerve iz magacina, da ne postoji mogućnost da se uveze roba i da je od kako je uvedena taksa od 100 odsto, situacija teška. Zbog pisanja u medijima Vlašković kaže da je narod uspaničen i da kupuje osnovne životne namirnice kao što su brašno, šećer, zejtin i so. Ukazuje na moguć nedostatak hleba.
"Sada sa svih strana pritiskuju da smo mi šverceri. Nismo šverceri, bavimo se trgovinom 30-40 godina, otac, majka, sada i ja. Drugim poslom se ne bavim, niti imam druga primanja. Od tog posla živim i od tog posla hranim porodicu", izjavio je on.
Pitali smo i građane Severne Mitrovice ima li nestašice? Govore Gordana Galjak, Dragan iz Severne Mitrovice, Mićo iz Srbovca, i Milan iz Severne Mitrovice.
Kosovo je krajem maja na severu poduzelo i policijsku akciju prilikom koje je pritvoreno 19 policijskih službenika od kojih 11 srpske, 4 albanske i 4 bošnjačke nacionalnosti osumnjičeni da su učestvovali u kriminalnoj grupi, zloupotrebu položaja, krijumčarenje robom i davanje mita.