Izazivanje vještačke humanitarne krize

Žitelji četiri opštine na sjeveru Kosova nalaze se na korak od humanitarne katastrofe jer u prodavnicama nedostaje osnovnih životnih namirnica, piše Politika.

List navodi da oko 400 privatnika, vlasnika radnji sa prehrambenom robom, planira da zatvori ove objekte, jer su im rafovi prazni, a već nekoliko dana im ne stižu mlijeko i mlečni proizvodi, kao ni ulje, šećer i so.

Predsjednik Udruženja privrednika na sjeveru Kosova Radoš Petrović, rekao je za Politiku da su zalihe brašna potrošene, tako da već u četvrtak na policama neće biti hljeba.

List piše da je na sjeveru Kosova primjećen i pojačan nadzor inspekcijskih službi, koje su u sistemu Prištine.

Prije tri dana premijer Kosova Ramush Haradinaj izjavio je da Beograd ima plan da se povlačenjem robe izazove humanitarna katastrofa.

Bahtiri: Nećemo dozvoliti humanitarnu krizu na sjeveru

Gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri rekao je da "neće dozvoliti sprovođenje bilo kakvog plana koji dolazi iz Srbije, a koji bi izazvao humanitarnu krizu na sjeveru".

Bahtiri je kazao da će opština Južna Mitrovica, zajedno sa instucijama Kosova, sprečiti "pokušaje Srbije da izazove vještačku humanitarnu krizu na sjeveru Kosova tako što će isprazniti rafove sa hranom i lijekovima".

On je dodao da će služiti svim građanima bez razlike i ispuniti sve njihove potrebe u četiri opštine na sjeveru, kako bi se sprečila humanitarna kriza.

Politika, Telegrafi