Odnosi Srba i Albanaca lošiji nego prije dijaloga

Kosovo i Srbija nikada nisu bili dalje od postizanja sporazuma, a promjena etničke strukture stanovništva jedne sredine za Evropu je neprihvatljiva, smatra dugogodišnji politički dopisnik Koha Ditore i KTV-a iz Brisela Augustin Palokaj.

Ideje o podjeli Kosova, razmjeni teritorije i korekciji granice su, smatra Palokaj, zatvorile pregovore u Briselu, jer je, kako objašnjava, riječ o rješenjima koja bi donela više štete nego koristi. Njemačka i Francuska se, dodaje, sada dodatno angažuju u ovom procesu, a Njemačka, smatra, nastoji da zaustavi priče o podjeli.

"Nemačka, kao država koja se kontinuirano interesuje za region, zna da je u regionu promjena granica bez etničkog čišćenja nemoguća. Promjena etničke strukture stanovništva jedne sredine za Evropu je neprihvatljiva, jer to nije evropska vrijednost i zbog toga je izgubljeno godinu dana, kako bi se vidjelo ko je za, a ko protiv", zaključuje Palokaj.

Stiče se utisak da dvije zemlje nikada nisu bile dalje od postizanja sporazuma, kao i da za sve vrijeme ništa od postignutih sporazuma nije realizovano, navodi Palokaj.

"Došli smo u situaciju u kojoj su, nakon sedam godina dijaloga, odnosi Srba i Albanaca lošiji nego prije dijaloga, da su tenzije veće nego prije dijaloga i da je dijalog u tom smislu neuspješan", kaže Palokaj.

Neuspjeh u procesu dijaloga doveo je do toga da je put Srbije ka Evropskoj uniji praktično zaustavljen, ocjenjuje Palokaj i podsjeća da se proces proširenja odvija veoma sporo - Srbija je za šest godina zatvorila samo dva poglavlja i to ona o kojima se ne pregovara, dok je Kosovo već osam godina u procesu liberalizacije, podsjeća Palokaj.

"Nema nikakvih obećanja da će se to brzo dogoditi, bez obzira na to šta kosovski političari pričaju. Kad kažu 'nama su obećali', možda im je obećala Federica Mogherini koja nema ni prava da bude na tom sastanku na kom se odlučuje, a još manje da glasa. Ne znam kad će se dogoditi vizna liberalizacija, ali znam kad neće, a neće ove godine. Nemačka podržava proces, neki će reći - ukinuće se vize jer je Njemačka glavna država članica EU", smatra Palokaj.

U slučaju Kosova, podsjeća, nije sasvim jasno da li može da podnese zahtjev za prijem, jer ga pet država članica ne priznaje, a poznato je, kaže, da se odluke o prošrenju donose jednoglasno. Za ozbiljniji angažman EU svakako treba sačekati izbor novog evropskog rukovodstava, smatra Palokaj, koji ne isključuje ni mogućnost održavanja izbora na Kosovu krajem ove godine.

Marija Perić, RTK2