Predsjednik Demokratskog saveza Kosova

Predsjednik Demokratskog saveza Kosova (LDK) Isa Mustafa smatra da inicijativa predsjednika Skupštine Kadrija Veselija za formiranje Tribunala za srpske zločine na Kosovu, služi da se pokriju neuspjesi, izvještava Ekonomia Online.

Mustafa je, poslije sastanka Generalnog savjeta, izjavio da će podržati svaku inicijativu koja omogućava osuđivanje onih koji su počinili zločine na Kosovu.

"Tribunal ne može da formira Kosovo, njega osniva UN i u saradnji sa institucijama EU. Ova inicijativa je trebalo da se pokrene ranije. Inicijativa predsjednika PDK je više politička inicijativa da bi se stvorio privid u periodu kada ništa ne funkcioniše na Kosovu".

"Mi uvijek podržavamo svaku inicijativu kojom se kriminalcima sudi za zločine koje su počinili. Oni će takođe morati da odgovaraju zbog nasilja nad 20.000 žena, zbog 1600 nestalih lica, zbog ubijenih, za ratnu odštetu, da odgovaraju i zbog toga što je mnogo djece ostalo bez roditelja".

"Međutim, te inicijative treba da rješavaju međunarodne institucije i mi podržavamo da se kriminalci izvedu pred lice pravde", rekao je Mustafa.