Najvjerovatnije do kraja godine

Savjetnik predsjednika Kosova Hashima Thaçija, Ardijan Arifaj očekuje da je moguće da Kosovo i Srbija dođu do rješenja do kraja godine. Sa druge strane, Jovana Radosavljević i Nenad Rašić smatraju da je retorika između predstavnika dvije strane pogoršana, te da korekcija granica trenutno nije opcija.

Ardijan Arifaj je gostujući u emisiji „Dogovor!?“ na RTV Kim kazao da je optimista da bi do kraja godine moglo doći do sporazuma između Kosova i Srbije i da su za to raspoložene obje strane u pregovorima.

"Proces još postoji, istina je da ima zastoja zbog takse ali imali smo ovaj stastanak u Berlinu a ono što je glavna poruka u Berlinu je da su ne samo EU nego i najvažnije članice EU, u ovom slučaju Njemačka i Francuska, su se vratile na region i oni će se aktivnije baviti dijalogom. Oni pokušavaju da se ne izgubi taj pozitivni momenat koji se desio sporazumom između Makedonije i Grčke i nastoje da tokom ove godine imamo i drugi uspjeh u našem regionu, a to je dogovor između Kosova i Srbije. Još ne bih isključio tu mogućnost i ja vjerujem da će se to dogoditi tokom ove godine“, kaže Arifaj.

Bivši ministar u kosovskoj vladi i poslanik u Skuštini Kosova, Nenad Rašić, je komentarišući izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je njegova ideja o razgraničenju propala i da je za to okrivio narod koji nije imao razumijevanja, kazao da je patetična jer, kako je naglasio, narod nije ni bio upoznat sa njegovom idejom. Međutim, on vjeruje da prećutni dogovor između Thaçija i Vučića postoji i da su o tome upoznati predstavnici SAD-a.

"Dva predsjednika su predložila sa njihove strane da oni imaju dil, da su se oni nešto dogovorili međusobno, ali im treba samo ta podrška od strane SAD. Zbog toga što su oni sve dogovorili otud smo vidjeli dva pisma predsjednika Trumpa u roku od tri mjeseca. To se nije desilo, bilo u Beogradu, bilo u Prišitni u proteklih pedeset godina da predsjednik Amerike vrlo brzo u dva navrata piše. On je sa ove strane bio informisan da su dva predsjednika blizu dogovora i da im treba jedna politička podrška da bi oni to sproveli“, uvjeren je Rašić.

Prema mišljenju Jovane Radosavljević, predstavnice civilnog društva sa sjevera Kosova, korekcija granica ili razgraničenje u ovom trentuku nije opcija kao što je to bila tokom prošlog ljeta i jeseni. Razlog za to je, prema njenom mišljenju, veliki broj incidenata koji je utiacao na pogoršanje odnosa na političkom nivou.

"Govorim primarno o taksama koje su nametnute na robu iz Srbije i BiH, a koje srpska zajednica doživljava kao direktan atak na sebe u tom smislu. To je prvi preduslov sa srpske strane da se nastave sami pregovori. Sa tim taksama imamo i niz drugih problema koji su se pojavili, tu su bila i hapšenja koja su se desila u Mitrovici, pa onda ostavke gradonačelnika, pa deklaracija lokalnih skupština da prestanu sa komunikacijom sa prištinskim institucijama, pa Thaçi raspisuje nove izbore i situacija jeste malo šizofrena", kaže Jovana Radosavljević.

"Oproštaj će doći spontano"

Od prije više od godinu dana Pripremni tim za Komisiju za istinu i pomirenje radi na njenom formiranju. U toku je izrada statuta, a obavljeni su i mnogobrojni razgovori sa građanima, zvaničnicima i predstavnicima civilnog društva. Predstavnici Tima tvrde da imaju podršku i na ovu ideju gledaju pozitivno.

"Upustili smo se u neophodan proces, bez obzira koliko bio težak, bez obzira što izgleda dugačak, to je nešto neizbježno i nešto što mora da se desi i tu se priča ne samo o Srbima i Albancima nego o svim zajednicama. I ono što je važno da napomenem da se radi o pomirenju zajednica na Kosovu. Znači ovo nije dijalog Srbije i Kosova, nije ni pomirenje Srbije i Kosova, ovo je pomirenje zajednica koje žive na Kosovu“, kaže predsjedavajući Pripremnog tima Ardijan Arifaj.

Arifaj ističe da su mnogobrojni sastanci koji su održani pokazali da Srbi i Albanci žele da se pomire i da zatvore to poglavlje rata.

Članica tima ispred srpske zajednice Jovana Radosavljević smatra da je najpre neophodno utvrditi istinu.

"Glavni cilj Komisije je doći do neke kolektivne istine, odnosno izjednačavanje činjenica o onome što se dešavalo u prošlosti na način koji je inkluzivan i koji uzima u obzir sve zajednice koje su prošle stvari u prošlom periodu".

Sa njom se slaže i predsjedavajući Arifaj.

"Ono što smo mi vidjeli, a naročito među porodicama nestalih, njima je najvažnija prva komponenta - istina , a onda će pomirenje doći na neki spontani način“.

Na pitanje – Šta je sa oproštajem?

Arifaj odgovara: Oproštaj? A, pa to će doći spontano na neki način. Ono što je sada važno je da saznamo šta je to istina.“

"Jedna zajendica ima svoju istinu, druga zajednica ima svoju istinu ali da se pomirimo, da se ne pobijemo zbog toga što imamo drugačije viđenje o onome što se desilo", kaže Arifaj.

Po riječima Nenada Rašića, bivšeg ministra i poslanika u Skupštini Kosova najveći problem je kako ubjediti "tvrdoglave" da prihvate ono što Komisija radi na utvrđivanju istine. On je kazao da bi retorika koja se čuje među zvaničnicima i u Prištini i u Beogradu mogla da utiče na formiranje Komisije.

"Ako se nastavi ovako agresivnim predstavljanjem sa političkim predstavljanjem, prvo je bila razmjena teritorija, pa je poslije bila korekcija, pa je sad bila demarkacija svi ti izrazi i ti napori koji nisu zvanični ali su baš debelo zagazili u onu nezvaničnu komunikaciju tih ponđenih prijedloga, svi ti termini dovode u pitanje cio rad i ovog Pripremnog tima a i stvaranje Komisije. Ukoliko vi razgovarate o nečemu što bi moglo da mijenja te granice, onda cio ovaj proces dovodi u jedan drugi stadijum", kaže Rašić.

Formiranje Komisije za istinu i pomirenje predložio je prije više od dvije godine predsjednik Kosova Hashim Thaçi. Jedni rezultat do sada je sastavljanje Pripremnog tima i mnogobrojni sastanci sa predstavnicima različitih društvenih sfera po ovom pitanju.