ISIS-u se pridružio iz Njemačke

Flurim Zenuni, 20 godina, je još jedan Kosovar koji je izgubio život u Siriji. On se ekstremističkoj grupi, poznatijoj kao Islamska država ili ISIS, pridružio prijeme mjesec dana.

Flurim Zenuni, porijeklom iz sela Kuk, u opštini Dragaš, inače njemački državljanin, poginuo je u Siriji boreći se za ISIS, piše danas portal "Zëri". Zenuni je živeo u Njemačkoj sa svojom porodicom, gdje se i dogodila "njegova radikalizacija" i odakle se pridružio ISIS-u.

"Flurim je živeo u Njemačkoj sa svojim roditeljima i bratom, koji je stariji od njega i njegova radikalizacija se dogodila u Njemačkoj. Zëri saznaje da se Zenuni pridružio ISIS-u iz Njemačke," navodi ovaj portal i dodaje da je njegova porodica dan ranije obavijestila rođake o smrti Zenunija, prenosi portal "Kossev. info".

Zëri podsjeća i da nije poznato, međutim, koliko je "Kosovara iz dijaspore" koji su se "pridružili ISIS-u, kao što je slučaj sa Flamurijem", a da je prema procjenama oko 300 lica sa Kosova učestvovalo u ratu u Siriji i Iraku, među kojima je bilo i žena i djece.

Zenuni, međutim, nije jedini kosovski Albanac koji je živeo u inostranstvu, pridružio se ISIS-u i stradao u borbama. Tako je prije Zenunija, boreći se za ISIS poginuo kik bokser, Valdet Gashi, koji je živeo u Švicarskoj, a prije njega dvadesetogodišnji Fatlum Shalaku, iz Londona, koji je bio i jedan od šest ISIS-ovih bombaša samoubica koji su učestvovali u napadu zgrade vlade u Iraku u Ramadi sredinom maja. Shalaku je bio treći po redu kosovski Albanac koji je kao pripadnika ISIS-a poginuo u samoubilačkim bombaškim napadima.