Zbog ilegalnog prelaska iz Francuske u Britaniju

Oko 200 Albanaca bez dokumenata koji su namjeravali da na ilegalan način pređu iz Francuske u veliku Britaniju uhapšeni su od strane francuske policije.

Policija je uhapsila još 12 drugih osoba koje su bile uključene u ovaj događaj, gdje su bili imigranti iz Albanije i sa Kosova. Krijumčari su uzimali od 7 do 10 hiljada eura po osobi radi njihovog ilegalnog prelaska. Osim toga, jedna albanska porodica sa četvoro djece je platila 15 hiljada eura kako bi prošla iz Francuske u Veliku Britaniju.

Na čelu ove mreže kriminalaca je Kosovar, koji je uhapšen u Saint-Malo, iza kojeg je stajala banda od 12 osoba, uključujući i mornare i ribare iz mjesta Côtes-d'Armor, a također i šef firme Lamballe (Côtes -d'Armor), koji je također uhapšen zbog krijumčarenja u Saint-Brieucu, navodi se u saopštenju francuskih vlasti.

"Ova banda krijumčara pomogala je imigrantima bez dokumenata da odu u Englesku, od kojih je uzimala poveću sumu novca. Četiri osobe su optužene u Renneu zbog "pomoći organiziranoj bandi i učešću u zavjeri", izjavili su iz Državnog tužilaštva.

U utorak je uhapšen jedan krijumčar, dok će se ostale tri osobe pojaviti pred sudom narednog petka.

Prema preliminarnim dokazima koje su prikupili istražitelji, identifikovano su najmanje 14 ovakvih prelazaka koji su počinjeni tokom 18-mjesečnog perioda, od kojih je zarađeno na stotine hiljada eura, prenosi portal "shekullionline".