Više osoba je povređeno kada je danas došlo do sukoba demonstranata i policije sa južne strane ibarskog mosta u Mitrovici na protestu održanom zbog izgradnje "Parka mira" na tom mostu, javljaju mediji.

Okupljeni demonstranti su zasuli kamenicama pripadnike kosovske policije i pripadnike KFOR-a koji su odgovorili suzavcem i šok bombama.
 
Kako javlja list "Express", kod mosta na Ibru viđena su vozila hitne pomoći koja prevoze povrijeđene sa obje strane, i policajce i demonstrante.

Dvije jake detonacije jedna za drugom su se čule prije nekoliko momenata kao posljedica eksplozije jednog vozila koje je zapaljeno, navode dalje mediji.

Novinari koji se nalaze na mjestu događaja izvještavaju da je cijeli prostor oko mosta nemoguće vidjeti od suzavca koji je upotrebljen nad demonstrantima. Suzavac na demonstrante, pored pripadnika Kosovske policije, sada bacaju i pripadnici EULEX-a.

Kosovska policija je uspjela da demonstrante udalji sa mosta na 300 metara, javljaju mediji. Mediji još javljaju da su demonstranti zapalili i jedno vozilo EULEX-a.
 
Gradonačelnik južnog, albanskog dijela Mitrovice Agim Bahtari rekao je da će vidjeti šta će se desiti sutra.  
 
Uz velike mjere obezbjeđenja, u blizini mosta na Ibru u južnom dijelu Mitrovice, danas su počeli protesti nekoliko stotina Albanaca koji se protive izgradnji “Parka mira” na tom mostu.

Učesnici protesta nose zastave Albanije, SAD i Oslobodilačke vojske Kosova.
 
U blizini mosta i na samom mostu preko Ibra, stacionirane su jake snage interventne jedinice kosovske policije, kao i pripadnici američkog, italijanskog i poljskog kontigenta KFOR-a.
 
Na raskrsnici u blizini mosta u sjevernom dijelu Mitrovice okupili su se Srbi koji prate razvoj situacije u južnom dijelu grada.
 
Učesnici protesta su nešto poslije 15 časova na nekoliko minuta pomjerili kordon policije koji je stajao ispred njih, a jedan Albanac prošao je pored vojnika i počupao nekoliko stabala iz betonskih žardinjera.