Šokantna vijest

Surovo ubistvo Dana K. (5) iz Erfurta u njemačkoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija, inače porijeklom sa Kosova, policiju je navelo da ponovo otvori slučaj nestanka Dženise Muje (8), koja je posljednji put viđena u Hanoveru 2007. godine. Za mališanovo ubistvo osumnjičen je Ibrahim B. (43) useljenik u Njemačku iz Turske, koji je priznao zločin, a bio je osumnjičen i za nestanak ove djevojčice, takođe porijeklom sa Kosova.

Dano K. je ubijen u stanu u koji je došao da se igra sa sinom Ibrahima B, ali nije znao da je dječak sa majkom prije toga napustio oca i stan zbog zlostavljanja kom su bili izloženi. Ibrahim B. je, kako je utvrdila istraga, razjaren navodnim provokativnim pitanjem Dana K. mališana ugušio držeći ga za usta. Međutim, autopsija je utvrdila da je mališan ubijen pritiskanjem vrata sa leđa. Ubica je potom sakrio leš u žbunju u blizini rijeke Vere i nekoliko nedjelja se tragalo za mališanovim tijelom. U međuvremenu je Ibrahim B. uhapšen.

Policija sada ponovo istražuje slučaj nestanka Dženise Muje, jer je u tom slučaju Ibrahim B. bio osumnjičen. On je u Hanoveru živio sa tetkom djevojčice, a prema riječima jednog svjedoka, ona je posljednji put viđena u liftu solitera u Ime centru u kom je Ibrahim B. stanovao.
 
Roditelji djevojčice su odmah posumnjali u njega, a zbog kontradiktornih izjava na saslušanju on je uhapšen. Međutim, zbog nedostatka dokaza postupak je obustavljen, a on je poslije 43 dana pušten iz pritvora.

Dovođenje u vezu ubistva Dana K. i nestanka djevojčice, kako pišu njemački mediji, sve je izvjesnije. Naime, oba djeteta su porijeklom sa Kosova, Ibrahim B. ih je oboje poznavao, a sa djevojčicinom tetkom, njegovom nevjenčanom suprugom, odmah poslije puštanja na slobodu 2007. godine, napustio je Hanover.

Tijelo Dana K. nađeno je pored rijeke u žbunju, a odjeća djevojčice takođe je nađena u žbunju, na izlazu sa autoputa kod Vunstorfa. Kada je Ibrahim B. 2007. godine uhapšen u vozu, u policiji se na saslušanju kleo da nikada ništa ne bi mogao da učini jednom djetetu, ali je prije nekoliko dana po hapšenju priznao da je Dana K. ubio.

Prodata u bijelo roblje?

Dženisi Mujo se od nestanka izgubio svaki trag. Tijelo nikada nije nađeno, tako da nema materijalnih dokaza koji bi ukazivali na zločin. Njeni roditelji još uvijek su uvjereni da je Ibrahim B. njihovu ćerku prodao u Turskoj i da je ona još uvijek živa u ovoj zemlji. Policija međutim nakon hapšenja ovog manijaka sve je manje uvjerena u ovu teoriju i pretpostavlja da je i ona negdje ubijena, a tijelo sakriveno.