Trgovci robljem promjenili strategiju

Trgovci robljem i organizatori prostitucije promijenili su strategiju, jer u današnje vrijeme većina djevojaka koje su žrtve trgovine bijelim robljem, dolaze sa Kosova, a manje je njih iz drugih zemalja, koje su dominirale na osnovu podataka Policije Kosova.

Prema podacima policije, u 2012. godini zabilježeno je 29 slučajeva u kojima su žrtve bile sa Kosova, dok je u 2013. godini ta brojka povećana na 44 djevojke sa Kosova. Ove godine, samo tokom januara, zabilježeno je 49 slučajeva djevojaka sa prostora Kosova, koji su pod istragom.

Policijski podaci također govore da je smanjen broj trgovine bijelim robljem djevojaka iz drugih država, koji je ranije bio na visokom nivou i dominirao je u statistikama Policije, prenosi RTK.

Najčešće žrtava trgovine su mlade djevojke, koje su albanske nacionalnosti i čiji se broj povećava, što je potvrdio i kapetan Ramadan Ahmeti, šef centralnog sektora istraga trgovine ljudima.

Predstavnik UNDP-a na debati "Spriječavanju trgovine ljudima na Kosovu i izazovi u reintegraciji žrtava", rekla je da u većini slučajeva trgovine ljudima kosovskim djevojkama, one dolaze iz nestabilnih i siromašnih porodica.

"Slučajevi trgovine ljudima na Kosovu uglavnom su povezani sa seksualnom trgovinom, u kojima su najčešće žrtve djevojke koje dolaze iz nestabilnih porodica, ali glavni razlog u cjelini je siromaštvo", rekla je Vesa Rezniqi, predstavnica UNDP-a.