Perfektna metoda

Ministarstvo za trgovinu je otkrilo da eloktronska digitalna brojila KEDS-a potkradaju potrošače. Odluka o blokiranju na stotine brojila se drži u tajnosti, prenosi "Zëri".

Turska kompanija "Çalik&Limak", koja je privatizovala Distribuciju Elektroenergetske korporacije Kosova (KEK), otkrila je sjajan način za potkradanje sopstvenih potrošača preko elektronskih digitalnih brojila.

Iako to masovno potkradanje nije dugo trajalo pošto su prevaru otkrile kosovske institucije koje su donijele odluku o privremenom suspendovanju brojila, zvanično ne objavljuju tu odluku štiteći turskog investitora.

Brojila tipa "AEETF-01" proizvođača "Kohler" proizvedena u Turskoj , koje je turska kompanija "Limak&Çalik" ugovorila direktno iz fabrike stalno registruju potrošnju struje i onda kada su isključeni svi potrošači.

Povjerljivi izvori lista "Zëri" unutar MTT-a su rekli da takva brojila koja je KEDS postavio potrošačima registruju bez opterećenja od 1 do 25 vati na sat. Ali u jednoj seriji je to mjerenje i veće...