Krvavi tragovi zločina na Kosovu

Odjeljenje za sudsku medicinu na Kosovu je saopštilo da su tokom iskopavanja u Raškoj stručnjaci otkrili posmrtne ostatke na mjestu gdje se sumnja da se nalazi masovna grobnica s tijelima kosovskih Albanaca koji su ubijeni tokom rata na Kosovu.

U saopštenju se citira Arsim Gërxhaliu, rukovodilac stručnjaka iz Odjeljenja za sudsku medicinu Kosova, koji je kazao da su nakon neprestanog iskopavanja, u petak nešto iza podneva, u blizini jednog objekta pronađene kosti i garderoba ubijenih žrtava iz posljednjeg rata na Kosovu.

Po njegovim riječima, iskopavanje na istoj lokaciji će se nastaviti, a očekuje se da će i jedan objekat biti srušen pošto se sumnja da su ispod temelja tog objekta, posmrtni ostaci žrtava.

Vjeruje se da se na toj lokaciji nalaze tijela oko 250 ubijenih Albanaca.

I misija EULEX je potvrdila da su srpske vlasti, zajedno sa EULEX-ovim ekspertima iz Odjeljenja za sudsku medicinu, kao i forenzičkim ekspertima iz Kosovskog Odjeljenja za sudsku medicinu, tokom ispitivanja lokacije u kamenolomu Rudnica u opštini Raška, Srbija, otkrili posmrtne ostatke.

Na iskopavanju je, takođe, prisutna EULEX-ova Jedinica za istraživanje ratnih zločina, Komisija za nestala lica Vlade Srbije i Međunarodni komitet Crvenog krsta. Radovi će biti nastavljeni, u saradnji sa srpskim vlastima, narednih dana, saopšteno je iz EULEX-a.

U Tužilaštvu za ratne zločine Srbije pretpostavljaju da su tijela prebačena tokom povlačenja srpskih snaga sa Kosova u junu 1999, i da su akcijom rukovodili pripadnici tadašnje Posebne jedinice policije.