Motivi ubistva - dug od 300 eura ili nesporazum oko imovine!?

Danas 2. novembra 2013. godine oko 16:00 časova, Policija Kosova je primila informaciju da je u Skenderaju, blizu džamije došlo do incidenta u kojem je poginula jedna osoba. Riječ je o kandidatu za odbornika u Skupštini opštine Skenderaj ispred Alijanse za budućnost Kosova, Bekimu Birinxhikuu.

Na temelju preliminarne istrage osumnjičena osoba V. G., pripadnik policije Kosova koji je van službene dužnosti, nakon nesporazuma pucala u pravcu žrtve Bekima Birinxhikua, koji je od zadobijenih rana negdje oko 16:30 podlegao ranama u hitnoj službi u Skenderaju.

Sumnja se da je do ovog tragičnog incidenta došlo zbog nesporazuma između dvije osobe, nakon čega je došlo do ubistva iz vatrenog oružja.

Nadležne policijske jedinice odmah su izašle na licu mjesta i vrše uviđaj o slučaju, a u međuvremenu osumnjičena se osoba sama predala Policiji, kome je odmah konfiskovano oružje i preduzete su sve potrebne pravne i administrativne mjere radi njegove suspenzije.

Ovo djelo je krivični slučaj i izoliran je i na osnovu dosadašnjih informacija ni pod kojim okolnostima nije u vezi sa izbornim procesom koji se održava 3. novembra 2013.

Povodom ovog slučaja uključene su sve relevantne jedinice kosovske policije, tužilaštvo i Policijski inspektorat Kosova radi provođenja daljnje istrage.

Prema izvorima lista "Zëri", sumnja da je žrtva ubijena zbog 300 eura koje su zapravo bile dugovane njemu.

Sumnja se da su prijatelji (ženina braća) policajca V.G. dugovala žrtvi, Bekimu Birinxhikuu 300 eura.

Oni su počeli da razgovaraju i kasnije je situacija eskalirala i izmakla kontroli.

Kao rezultat sukoba sumnja se da je policajac, V.G. odlučio da izaće u odbranu svoji prijatelja zbog čega je došlo i do iskorištavanja službenog pištolja.